Asteptat inca de acum 60 de ani, militarii americani vor ajunge in curand in Romania. Nu vor mai fi intampinat, insa, de multmi entuziaste, cum s-ar fi intamplat, probabil, dupa al Doilea Razboi Mondial, ci de oameni de afaceri pragmatci.

Cu gandul la portofelele pline ale soldatilor Unchiului Sam, in jurul celor trei locatii probabile ale bazelor militare SUA vor aparea restaurante, baruri, supermarketuri, in timp ce cele deja existente se vor moderniza sau isi vor diversifica serviciile si produsele oferite. si nu doar localnicii au vazut oportunitatile care apar odata cu venirea militarilor si a familiilor acestora, asa ca e posibil ca in anumite domenii sa fie inghesuiala de investitori. De castigat vor avea si firmele care vor reusi sa castige licitatiile de aprovizionare a bazelor cu alimente ori combustibili, dar si cele care vor furniza diverse servicii (curatenie, reparatii etc.) in baze. Iar toate acestea vor avea consecinte importante si pe piata muncii, cel putin la Babadag si Fetesti, zone cu rate ale somajului alarmante si salarii mult sub media pe tara.

si autoritatile locale isi freaca mainile: la Kogalniceanu, in timpul scurtei lor sederi de acum doi ani, americanii au refacut strazi si au dat bani pentru scoala. Acum, daca vin sa ramana, actiunea de modernizare a infrastructurii ar putea fi si mai puternica. Viceprimarul din Fetesti, de pilda, viseaza ca orasul sa fie rapid conectat la reteaua de gaze naturale dupa sosirea militarilor straini. Nu toti vad, insa, viitorul in roz. Unii localnici se tem de efectele negative pe care le-ar putea avea prezenta militarilor in regiunea lor. "Daca soldatii americani merg la aceleasi magazine si restaurante ca si noi, un atentat impotriva lor ne poate ucide si pe noi", explica un constantean.

Banii soldatilor americani hranesc sperante in trei judete

"Va puteti imagina zona Constanta, Babadag si poate Fetesti. Negocierile sunt terminate, acordul se afla, pentru ultima revizuire, la Departamentul de Stat al SUA si la Ministerul de Externe roman si sper ca vor mai fi de discutat doar mici detalii", spunea saptamana trecuta presedintele Traian Basescu despre bazele militare americane ce vor fi instalate in Romania. Anuntul sau, chiar asa eliptic, a pus pe jar comunitatile locale mentionate.

In Babadag, localitate cu circa 10.000 de locuitori, situata la aproximativ 30 de kilometri sud de Tulcea si in apropierea Lacului Razelm si a Deltei, baza militara si poligonul de artilerie sunt singurele lucruri care ii mai trezesc pe locuitori din amortire. Viceprimarul Nicolae Mihai crede ca sosirea americanilor ar putea reprezenta "un balon de oxigen" pentru oras. "si in vara aceasta am avut aici un contingent din Texas. Chiar daca au locuit in interiorul bazei si nu au iesit prea mult prin oras, ne-au ajutat sa renovam o gradinita. Daca vin sa stea mai mult, probabil ca ne vor sprijini si pe partea de infrastructura", spune el.

Mihai Manzala, patronul unui restaurant din mica localitate dobrogeana, considera, la randul lui, ca prezenta militarilor din US Army ar putea insemna o oportunitate de dezvoltare pentru afacerea sa. "Suntem gata sa-i primim. Avem deja meniu in engleza si suntem receptivi la orice e nou. Am putea introduce si alte mancaruri si bauturi, daca ale noastre nu le plac", afirma el.

si alti oameni de afaceri se gandesc ca ar putea profita de venirea reprezentantilor Unchiului Sam. Nicolae Ciuleac, directorul Carniprod Tulcea, spune ca spera ca "americanii sa manance salamul facut de noi". Ciuleac afirma ca este si un revers al medaliei: "Vom fi unul din primele judete atacate in caz de razboi sau ii vom atrage pe teroristi".

La Fetesti, in judetul Ialomita, potentialele pericole sunt clar surclasate de avantajele pe care le-ar putea conferi comunitatii prezenta militarilor SUA. "Sunt bine veniti, caci vor da un impuls clar economiei locale. Poate vor da de lucru la cateva zeci de oameni pentru a-i deservi, poate vom reusi sa racordam mai repede orasul la reteaua nationala de gaze si asa mai departe. Este clar ca se vor dezvolta serviciile si comertul", spune viceprimarul stefan Costache.

Orasul de 33.000 de locuitori, despre care in ultimii ani s-a vorbit doar pentru ca este situat pe traseul autostrazii Bucuresti - Constanta, adaposteste Baza Aeriana 86, care va fi utilizata de armata SUA ca punct secundar de escala, stationare si antrenament pentru o serie de avioane de vanatoare si trupe aeropurtate.

Asta pentru ca baza de la Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, va fi utilizata ca nod principal atat pentru operatiunile locale, cat si pentru cele care au ca tinta finala Irakul sau Afganistanul. In apropiere de Constanta, va mai fi organizata o baza americana, de aceasta data maritima. Ea va fi utilizata atat pentru transportul trupelor, armamentului ori munitiei intre Europa si Orient, cat si pentru stationarea unor nave ale US Navy.

Micii intreprinzatori din Kogalniceanu sau din Mamaia au simtit deja gustul banilor americani in timpul Razboiului din Golf, cand in zona au fost cantonati pana la 7.000 de soldati. si administratia locala a vazut ca poate castiga de pe urma armatei SUA: acestia au reparat drumurile si au dat bani si pentru renovarea unei scoli.

Intrebari la care nu s-a raspuns inca sunt cati militari americani vor sosi in Romania, cand se va intampla acest lucru si care va fi statutul soldatilor. Surse oficiale vorbesc de circa 2.500 de soldati detasati in Romania, in termen de cateva luni, cei mai multi in zona Constanta. Dintre acestia, insa, doar o mica parte vor sosi aici cu catel si purcel. Cel mai probabil, acestia din urma vor locui in cartiere special construite in apropierea bazelor. Restul trupelor vor fi detasate temporar din bazele situate in Germania, ceea ce inseamna ca sunt mari sanse ca ei sa vina in Romania fara neveste si copii si sa locuiasca in dormitoarele din interiorul bazelor.

Asta nu inseamna, insa, ca nu vor fi interesati de restaurantele, barurile si magazinele din zona. In Italia, de exemplu, militarii din baza aeriana americana de la Aviano au la dispozitie popota si magazinele unitatii, cu preturi imbatabile, insa sunt deseori vazuti in localurile si supermarketurile din localitatile adiacente, unde lasa sume importante chiar si dupa standardele vest-europene. De aceste obiceiuri ar putea profita si retailerii din Romania. Daniel Gros, directorul financiar-administrativ al Minimax Discount Romania, spune ca Fetestiul era in plan pentru deschiderea unui supermarket. "Nu avem inca nimic concret in zona, insa sosirea militarilor ar putea grabi lucrurile, ba chiar ar putea pune si Babadagul pe lista. Nu stim, insa, cati militari vor fi exact si nu am facut inca nici o analiza in acest sens", explica el.

"Va puteti imagina Constanta, Babadag si, poate, Fetesti. Negocierile sunt terminate, acordul se afla pe ultima suta de metri si sper ca vor mai fi de discutat doar mici detalii." Traian Basescu, presedintele Romaniei

BAZELE UNCHIULUI SAM ADUC IIBUNATATIRI IN VIATA LOCALNICILOR

• In urmatorii ani, US Army vrea sa-si reduca prezenta in afara Statelor Unite, de la 112.000 militari, cat are in prezent, la 68.500, si sa se apropie de zonele de conflict si potential conflict, situate cu preponderenta in Orientul Mijlociu. Mutarea bazelor in Romania face parte din aceasta strategie.

• In 2003, armata americana a investit 22 de milioane de dolari la Mihail Kogalniceanu. Cea mai mare parte a fondurilor a fost alocata refacerii bazei aeriene, insa si infrastructura din afara acesteia a fost renovata.

• Se asteapta ca si locatiile din Fetesti si Babadag sa fie tinta unor actiuni de refacere si modernizare. Autoritatile locale asteapta ca americanii sau bugetul central sa aloce fonduri si pentru infrastructura de transport si utilitati care deserveste unitatile militare.

• Alti bani ar urma sa fie investiti in constructia sau achizitionarea (putin probabila, totusi) a unor locuinte pentru militarii americani care vor fi stationati permanent in Romania si vor veni aici impreuna cu familiile.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.