Banca Mondiala a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, acordarea unor garantii partiale de risc, in limita sumei de 60 milioane euro, la privatizarea societatilor de distributie a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea cu grupul italian Enel. Garantiile vor acoperi, pe o perioada de sapte ani, riscurile care decurg din modificarea, neaplicarea sau nerespectarea cadrului de reglementare elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Despagubirile sunt garantate de statul roman, prin Ministerul Economiei si Comertului si Ministerului Finantelor Publice.

Statul roman va plati o taxa de 1% pe an, plus un comision front-end (pe toata durata contractuala - n.r.), de 0,5%, un comision de initiere de 0,15% si unul de procesare, de pana la 0,5%, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale. Potrivit institutiei, acordarea garantiilor va contribui la realizarea programului de privatizare a societatilor din sectorul energetic romanesc si va sprijini Guvernul si ANRE sa aplice cadrul de reglementare in domeniu. Grupul italian Enel a preluat, in iulie, societatile Electrica Banat si Electrica Dobrogea, valoarea totala a tranzactiei fiind de circa 112 milioane euro. Enel a mandatat divizia de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC), sa asigure finantarea programelor de investitii ale celor doua societati de distributie a electricitatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.