Evaziunea din panificatie se ridica la peste 138 de milioane de euro. O arata cifrele statistice: de la 100 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 1997, consumul de paine a scazut la 23 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 2004. Oficial. Pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniu, din 2006 toate morile de grau vor fi dotate cu contoare, se va cere reautorizarea tuturor brutariilor, iar painea va fi "personalizata" (ambalare, etichetare sau stantare).

In timp ce pretul cu care isi vinde graul nu-i acopera taranului nici macar costurile de productie, darmite sa-i mai iasa si profit, pentru cei implicati in sectorul panificatie afacerile se dovedesc a fi extrem de banoase. O arata statistica: de la 100 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 1997, consumul de paine a scazut la 23 de kilograme de paine/an/cap de locuitor in 2004. Oficial.

Romanii sunt mari consumatori de paine. Media (normala!!) de consum anuala pe cap de locuitor in Romania este de 113,5 kilograme. Cu toate acestea, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 1997 consumul anual de paine, pe cap de locuitor era de 100 de kilograme.

Acesta a scazut in 2001 la 75 de kilograme, in 2003, la 72 de kilograme, apogeul fiind atins in 2004 - 23 de kilograme de paine pe cap de locuitor. Exprimate in tone, cantitatile de paine consumate anual, oficial, au scazut la fel de dramatic: de la 2.258.355 tone, in 1997, la 1.683.400 tone in 2001, la 1.582.890 tone in 2003, ajungand la 501.124 tone de paine consumate in 2004.

Greu de crezut ca aceste cifre au acoperire in economia reala. "Evaziunea fiscala anuala in domeniul panificatiei se ridica la aproximativ 5.000 miliarde lei vechi", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Asadar, iata unde este diferenta: in productia nefiscalizata.

Potrivit unui raport realizat de Patronatul de Morarit si Panificatie (ROMPAN), anual se vand la negru 1.026 tone de faina, din care 110.000 tone faina pentru paste fainoase si biscuiti, 30.000 tone faina pentru patiserie, 20.000 tone faina pentru piata (consumul populatiei). Restul, 866.000 tone de faina, sunt destinate fabricarii, la negru, a painii.

Citeste si:

Plata TVA, o povara

Acelasi raport realizat de ROMPAN arata ca statul pierde anual, numai din neplata TVA-ului, circa 4.670 miliarde de lei vechi (3.557 de miliarde - paine, 1.113 miliarde - faina).

La impozite, lucrurile stau "mai bine": 120 de miliarde se pierd din fabricarea si vanzarea ilegala de paine, iar 40 miliarde - din comercializarea la negru a fainii.
Rezulta o cifra totala de 4.830 de miliarde de lei vechi, evaziune numai in panificatie, la care, daca adaugam sectorul patiserie se ajunge, estimativ, la rotunda suma de 5.000 de miliarde de lei.

Acestea fiind datele, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca in luna noiembrie a.c., va promova un act normativ tintit impotriva evaziunii fiscale din domeniul panificatiei. Astfel, se va introduce obligatia licentierii spatiilor de depozitare a graului, morile vor fi dotate cu contoare (pentru cunoasterea exacta a cantitatilor de grau procesate), se va cere autorizarea si reautorizarea tuturor brutariilor, iar painea va fi "personalizata" printr-o modalitate care se va decide in curand (ambalare, etichetare sau stantare).

Cine castiga mai mult?

Profitul scade de la comerciantul de paine, la depozitarul de grau, brutar si morar, agricultorul... iesind in pierdere, arata bilantul realizat de Rompan. Mergand pe cifre, vedem ca asa stau, intr-adevar, lucrurile. "La poarta fabricii, pretul unei paini este, in medie, de 3.500 de lei vechi. Daca adaugam TVA 19%, costul este de 4.200 de lei vechi. In magazin, o paine se vinde cu 5.500-6.000 de lei, deci rata profitului pentru comerciant este de 30-35 la suta. Pentru producatorul de paine, aceasta este circa 3%, pentru morar - tot 3%", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele ROMPAN. "Si pentru agricultori care este rata profitului?", am intrebat din nou. "0 la suta", am primit raspunsul.