La prima incercare de privatizare a Petrom, derulata in 1999 de guvernul cederist, actualul consilier prezidential Theodor Stolojan a reprezentat interesele a trei oameni de afaceri controversati: Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu si Gelu Tofan. Dezvaluirea a fost facuta pentru "Evenimentul zilei" de fostul ministru al industriilor de la acea vreme, Radu Berceanu. De mentionat ca, acum, Stolojan evalueaza, din pozitia de consilier prezidential pe probleme economice, tocmai dosarul privatizarii Petrom cu OMV, asupra caruia presedintele Traian Basescu a aruncat dubii serioase.

"La momentul respectiv, in 1999, n-au venit niste oferte consistente. Ca numar au fost multi care au tatonat, inclusiv OMV, dar nicio oferta nu se putea incadra in caietul de sarcini. Spre sfarsit a venit si o asa-zisa oferta de la un consortiu romanesc, care era format din firme romanesti importante sau, mai bine-zis, din firme care aveau in spatele lor oameni de afaceri la vremea aceea importanti: domnul Dan Voiculescu, domnul Sorin Ovidiu Vantu si domnul Gelu Tofan. Domnul Stolojan lucra la trustul Tofan, ca expert financiar. La un moment dat, printre cei care au compus o delegatie tehnica a consortiului si care au venit sa discute cu reprezentantii ministerului a fost si domnul Stolojan. Eu eram pe o parte a mesei, cu mai multi de la minister si de la Petrom. Domnul Stolojan a incercat sa-mi explice in detaliu care ar fi mecanismul financiar pe care ar urma sa-l puna dumnealor la punct si cum ar functiona el pentru ca sa se puna in practica oferta pe care o facusera", ne-a declarat Berceanu.

Berceanu: "Era o oferta ciudata"

Fostul ministru al industriilor a caracterizat drept "ciudata" oferta de privatizare facuta de trioul Voiculescu-Vantu-Tofan. "Era o oferta financiara destul de ciudata si de complicata. Suna cam asa: era o oferta care se baza pe o anumita prevedere din Legea societatilor comerciale, care spune ca la o cumparare de actiuni se poate merge pe ideea de capital varsat si capital subscris. Ei mergeau pe ideea de capital varsat mic, adica banii asa-zisi concreti pe care urma sa-i plateasca efectiv si un capital subscris mare, dar care urma sa fie subscris in perioada maxima pe care o prevedea legea, cred ca trei ani". Berceanu a explicat ca, in esenta, oferta consortiului romanesc era ca si cum ai cumpara un obiect cu un avans mic, iar apoi intr-o perioada platesti si restul de bani.

"Raportul era destul de mic, adica legea era exploatata la sange. Daca legea prevedea ca minimul de avans, adica de capital varsat, era de 30%, tot 30% ofereau si ei. Daca maximul de timp in care urma sa vii cu bani era de trei ani, pe trei ani mergeau si ei. Eu am refuzat oferta pentru ca nu se incadra in caietul de sarcini", a povestit Berceanu.

"El isi facea jobul"

Fostul ministru a adaugat ca Theodor Stolojan a venit la minister, in calitate de reprezentant al partii Tofan din consortiu, "sa intareasca anumite explicatii care s-au gandit ca in oferta nu erau destul de bine scrise si poate ca, cine stie, nu le-am inteles. Eu l-am asigurat si i-am asigurat pe toti ca le-am inteles, dar nu-mi convin si ca oricum n-as putea sa spun da pentru ca nu sunt conforme cu caietul de sarcini si cu toate conditiile de privatizare care erau aceleasi pentru toti".

"Stolojan era un angajat. N-a venit el sa cumpere Petromul. Nu parea sa aiba vreun interes. El isi facea jobul. L-a trimis patronul sa explice si sa sustina ca nu e rau ce au oferit ei. Nu pot sa zic ca era rau, dar nici bine nu era si, in niciun caz, nu era ce doream noi", a spus Berceanu.

Stolojan: "Oferta era aproape identica cu propunerea OMV"

Contactat de "Evenimentul zilei", consilierul prezidential Theodor Stolojan a confirmat, in cea mai mare parte, afirmatiile lui Radu Berceanu. Stolojan a negat insa ca activitatea sa din 1999 in favoarea consortiului respectiv ar crea un conflict de interese cu pozitia sa actuala, aceea de consilier care urmeaza sa analizeze dosarul privatizarii Petrom.

"Eu, la vremea respectiva, lucram la o companie a domnului Gelu Tofan si am fost rugat sa prezint documentatia in legatura cu aceasta oferta. Nu imi amintesc sa fi fost la vreo intalnire cu domnul Berceanu. Nu spun sigur ca nu a fost asa, dar nu-mi amintesc. Am fost, in schimb, la intalniri cu comisia pe care Petrom a constituit-o atunci in vederea privatizarii."

Intrebat de ce a acceptat sa reprezinte un consortiu din care faceau parte si Sorin Ovidiu Vantu, si Dan Voiculescu, afaceristi a caror corectitudine a fost pusa sub semnul intrebarii de numeroase ori, Stolojan a raspuns: "Eu lucram pentru Gelu Tofan. Faptul ca Gelu Tofan a intrat intr-un consortiu cu altii e treaba dansului. Nu ma interesa daca Tofan intra intr-un consortiu cu Sorin Ovidiu Vantu sau cu Majestatea Sa Regele Mihai".

De altfel, Stolojan a precizat ca din consortiu facea parte si un al patrulea partener: Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca. "Oferta aceasta era aproape identica cu propunerea care s-a facut, in 2003, de OMV, care a si castigat licitatia. Singura diferenta era ca plata initiala consortiul romanesc urma s-o faca in rate. Acest consortiu a incercat si o serie de actiuni cu companii straine. Noi am incercat atunci sa atragem chiar si OMV. Aceasta propunere nu s-a concretizat insa. S-a considerat de catre comisia de privatizare ca acest consortiu nu prezinta suficiente garantii ca poate sa plateasca sumele la care s-a angajat", a mai spus Stolojan.

Tofan: "Practic, Stolojan era coordonatorul afacerii"

Omul de afaceri Gelu Tofan a confirmat participarea lui Theodor Stolojan la negocierile pentru Petrom. "Domnul Stolojan a avut un rol activ. Practic, el era coordonatorul afacerii, in numele consortiului. Eu am semnat un protocol cu domnii Voiculescu si Vantu. Fiecare era prea mic pentru a participa singur la privatizare. Un al patrulea partener a fost Asociatia Salariatilor din Petrom, reprezentata de domnul Liviu Luca", ne-a declarat Tofan. Intrebat daca se mai consulta si acum cu Stolojan pe probleme economice, el a raspuns afirmativ. "Avem in continuare o relatie omeneasca foarte apropiata. Ne mai consultam si acum. Discutam despre probleme macroeconomice, legate de evolutia economiei romanesti sau despre mediul de afaceri."

Vantu: "Consortiul s-a consultat cu domnul Stolojan"

Sorin Ovidiu Vantu si-a amintit si el de incercarea de a prelua Petrom impreuna cu Voiculescu si Tofan. "Consortiul s-a consultat cu domnul Stolojan pentru structurarea financiara a intregii operatiuni. Este cel mai bun specialist al Romaniei in aceste probleme. Domnul Stolojan era reprezentantul domnului Tofan la negocieri. Eu eram reprezentat de Dan Stratan, iar domnul Dan Voiculescu - de insusi Dan Voiculescu." Intrebat daca regreta participarea la un consortiu impreuna cu Dan Voiculescu, care ulterior i-a devenit rival in afaceri, Vantu a raspuns, printre hohote de ras: "Mie domnul Voiculescu imi trezeste cele mai gingase sentimente".

Voiculescu: "Eu n-am participat la negocieri pentru Petrom"

Dan Voiculescu a negat insa participarea la consortiul constituit pentru Petrom, confirmata de toti ceilalti parteneri. Contactat de "Evenimentul zilei" la Londra, Voiculescu a declarat: "Eu nu cunosc problema asta. E o greseala in ceea ce ma priveste. Eu n-am participat la niciun fel de negocieri privind privatizarea Petrom". Voiculescu a continuat sa nege ca a facut parte din consortiu impreuna cu SOV si Gelu Tofan: "E problema domniilor lor ce declara, informatia nu e corecta". De mentionat ca, dupa anul 2000, Dan Voiculescu s-a "ciocnit" in repetate randuri cu Sorin Ovidiu Vantu atat in probleme de afaceri, atacandu-se reciproc si prin intermediul organismelor media controlate de fiecare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.