Peste 400.000 de firme functioneaza in Romania. Dintre acestea, doar cateva sute au in spate intreprinzatori romani care au reusit sa dezvolte afaceri mari, profitabile, care sa dea de munca la mii de persoane.

Mediul de afaceri romanesc s-a schimbat enorm fata de anii ‘90. Daca imediat dupa Revolutie, marile tunuri le-au dat bisnitarii care au vandut acadele la coltul strazii sau blugi turcesti in targurile de weekend, astazi marile afaceri seamana mai degraba cu cele din Uniunea Europeana decat cu ceea ce s-a intamplat in primii ani de tranzitie.

Topuri ale afaceristilor de succes exista de ani buni in tarile dezvoltate, cum ar fi cele realizate de "Forbes" sau de "Fortune". In tari precum Romania, astfel de clasamente ar putea fi unul dintre barometrele cu care se masoara progresul economiei. Pentru realizarea topurilor, EVZ a fost sprijinit de oameni din banci, de analisti economici si de reprezentantii unei firme care acorda ratinguri companiilor din Romania.

Criteriile EVZ

> marimea afacerii
> profitabilitatea
> notorietatea intreprinzatorului
> etica
> impactul asupra mediului de afaceri

Arhitectul- Dinu Patriciu, Rompetrol

Este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 300-350 de milioane de dolari. Despre trecutul lui nu se stiu prea multe, decat ca a fost arhitect, cadru didactic la Institutul se Arhitectura "Ion Mincu" si unul dintre cei mai cautati meditatori pentru admitere. Dupa Revolutie, a intrat in afaceri, incepand cu constructiile si imobiliarele. Au urmat presa, serviciile financiare si, in cele din urma, petrolul. A preluat conducerea companiei Rompetrol in 1998. Considera ca a reusit sa aduca Rompetrol la un nivel compatibil cu societatile din Uniunea Europeana.

Faptul ca, astazi, firma se afla pe locul 15 in topul celor mai bune companii pentru care sa lucrezi este doar o dovada ca se afla pe drumul cel bun, in ciuda numeroaselor scandaluri in care Patriciu a fost implicat in ultima perioada. Dinu Patriciu povesteste ca primul milion l-a castigat din proiectare de arhitectura si dezvoltare imobiliara. Apoi totul a fost mult mai simplu, pentru ca - asa cum sustine el insusi - "ban la ban trage".

Jucatorul - Ion Tiriac, grupul Tiriac

Fostul mare jucator de tenis dispune de o avere de pana la 750 de milioane de dolari. TiriacAuto comercializeaza in exclusivitate zece dintre cele mai cunoscute marci de autoturisme din lume. In 1990, Ion Tiriac a avut initiativa infiintarii primei banci private din Romania, Banca Tiriac. Anul trecut, banca a primit de la agentia internationala de rating Finch calificativul B plus. A trezit repede interesul investitorilor straini, anul acesta Tiriac batand palma cu HVB pentru preluarea bancii.

Continuand seria succeselor, Allianz Tiriac Asigurari este una dintre cele mai mari de pe piata romaneasca, vanata astazi de marii jucatori europeni din domeniu. In aceste conditii, nu mira pe nimeni ca averea omului de afaceri este suficient de mare incat sa-i permita sa faca ce vrea in fiecare zi. Sustine insa ca nu este adeptul stilului de viata luxos si e invatat cu munca de la 13 ani.

Polivalentul - Horia Ciorcila, Banca Transilvania

La 42 de ani, Horia Ciorcila nu are motive sa fie nemultumit: are o avere de 25 de milioane de dolari, care l-a propulsat printre cei mai bogati 150 romani. Este presedintele consiliului de administratie al Bancii Transilvania si se concentreaza pe dezvoltarea Grupului financiar BT, care reuneste banca, societati de asigurari, de credite de consum si de leasing- BT Leasing, BT Asigurari, BT Direct, BT Securities.

Absolvent de Politehnica, a intrat in lumea afacerilor in 1990, la 26 de ani, cand a infiintat cu un prieten o firma de comert, prin care facea import-export de bunuri de larg consum. In 1993 s-a numarat printre fondatorii grupului de firme Storm TV-Astral, astazi Astral Telecom, din care mai detine si acum cateva procente. In plus, mai are participatii la Ind Maestro, producator de preparate din carne, precum si investitii in domeniul imobiliar. Se declara un pasionat al tenisului de camp.

Comerciantul - Octavian Radu, RTC Holding

Seful de promotie al ASE-ului, Sectia de comert exterior - promotia 1986 -, este fondatorul grupului de firme RTC, numarul 1 in papetarie pe plan national. Cu peste 40 de firme, zeci de domenii de activitate, mai mult de 2.000 de angajati, o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual, RTC Holding este una dintre cele mai profitabile firme din Romania.

La 44 de ani, averea lui Octavian Radu este estimata la peste 50 de milioane de dolari, dar nu intentioneaza sa se opreasca aici. Sustine ca munca este cea mai mare placere a sa, sentiment pe care doreste sa-l insufle si celor cinci copii. Primul loc de munca adevarat l-a avut in 1988 in Hamburg, la un depozit angro de hartie, la un an dupa ce a emigrat in Germania. S-a intors in tara dupa Revolutie si considera ca avantajul cel mai mare a fost cunoasterea ambelor lumi - atat occidentala, cat si romaneasca. In noiembrie 2004 a fost ales deputat de Dambovita, din partea Partidului Democrat. A demisionat din Camera Deputatilor pe 28 iunie 2005.

Intreprinzatorul - Florin Andronescu, Flanco

Omul de afaceri bucurestean este unul dintre actionarii principali ai lantului de magazine de electronice si electrocasnice Flanco si se numara printre cei mai cunoscuti intreprinzatori romani. In plus, este presedinte al companiei de credite de consum Credisson International si unul dintre fostii proprietari ai afacerii, intentionand sa investeasca o parte a fondurilor obtinute din vanzarea actiunilor in trei noi afaceri de nisa.

Afacerea Credisson a fost pornita in urma cu aproximativ trei ani de catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures si Florin Andronescu prin externalizarea activitatii de credit de consum din portofoliul retailerului Flanco. Activitatea Flanco a inceput in 1994, odata cu deschiderea primului magazin pe Calea Mosilor din Bucuresti. In scurt timp a devenit cel mai important distribuitor de produse electrocasnice din Romania. Averea lui Florin Adronescu este estimata la circa 30 de milioane de dolari.

Investitorul - Joseph Serrousi, J&R Enterprises

Joseph Serrousi s-a nascut in Sudan acum 72 de ani. Copilaria si-a petrecut-o in Canada. Primul contact avut cu Romania a fost prin anii '60. Daca prima meserie a fost de croitor, Serrousi a devenit cel mai important jucator din industria textila de pe piata romaneasca. Imediat dupa revolutie, intreprinzatorul a cumparat nu mai putin de cinci fabrici de confectii.

Capacitatile de productie de la Odorheiu Secuiesc sunt dintre cele mai mari din Romania. In total, angajeaza peste 5.000 de persoane. In paralel cu dezvoltarea fabricilor textile, Serrousi a fost printre primii care au adus in Romania imbracaminte de calitate. Lantului de magazine "No 36" au fost printre primele care ofereau romancelor si romanilor, dupa Revolutie, imbracaminte de marca, Pierre Cardin. Revista "Capital" estima averea lui Serrousi la 180 milioane de euro in 2004.

UNICA - Anca Vlad, Fildas Trading

Singura prezenta feminina din acest top o detine Grupul Fildas Trading, lider in Romania in ceea ce priveste importul si distributia de produse farmaceutice, cu 14 filiale in tara si peste 3.000 de clienti. In 1998 a fost creata si o retea de 60 de farmacii in judetul Arges. Anul trecut, Anca Vlad a mai achizitionat pachetul majoritar al grupului KLTC, cel care publica revistele "Tonica", "Farmacia Ta" si "Slab sau Gras".

De asemenea, a cumparat canalul de televiziune Pax TV, pe care l-a rebotezat Senso TV. Cu toate schimbarile, n-a reusit sa atraga mai multi telespectatori pentru acest post. Succesul de care s-a bucurat in afaceri i-a fost de-al lungul timpului rasplatit atat prin rezultatele financiare, cat si prin recunoasterea publica. In 2004 a primit medalia de aur pentru Excelenta in practica afacerilor, la Geneva, iar in 2005 a iesit pe locul I in topul femeilor de succes organizat de "Capital".

Exploratorul - Aurel Kober, firma Kober

Aurel Kober este patronul firmei care produce vopselele Kober. Bazele afacerii le-a pus in 1990, nu intr-un oras mare, ci in ceea ce se numeste "Romania profunda", la Girov, o comuna de langa Piatra Neamt. A pornit de la zero, iar in primii sapte ani, familia Kober a decis sa investeasca tot profitul adus de afacere in fabrici si echipamente. Eforturile - investitii de peste 35 milioane de euro - au fost totusi rasplatite pe masura: in 2004, cifra de afaceri din vopsele a depasit 40 de milioane de euro.

Si valoarea firmei a crescut, topul capital estimand averea sotilor Kober la 40-45 milioane dolari. Solutia succesului: produse de calitate, dar si campanii publicitare pe masura. Potrivit "Ziarului Financiar", in 2004 au rulat la televizor mai multe reclame la vopselele Kober decat la oricare alte vopsele. Din 2004, intreprinzatorul din Neamt a inceput sa exploreze un nou domeniu de afaceri: centralele termice Motan.

Cuceritorul - Gabriel Carlig, Jolidon

Gabriel Carlig a facut bani din lenjerie. Jolidon s-a impus repede ca una dintre cele mai populare marci de costume de baie si lenjerie din Romania. Averea lui Carlig era estimata anul trecut la 17-18 milioane de euro, potrivit topului realizat de revista Capital. Semn ca in Romania, desi dominata de mentalitati mai invechite se pot face bani si din frumusete. Carlig a intrat in afaceri in 1993, cand a deschis portile Jolidon. Pana in 2004, firma a tot crescut, ajungand la 1.200 de angajati.

Anul trecut, Jolidon si-a cumparat principalul concurent local - Argus. In prezent, produsele Jolidon se vand foarte bine, atat in Romania, cat si in strainatate. In Ungaria, primul magazine a fost deschis in 1998. Au urmat apoi pietele din Italia (2001), urmata de Franta (2003). Produsele Jolidon ajung chiar in Canada, SUA sau America de Sud. Este un om de afaceri retras, preferand discretia iesirilor in public si in presa.

Au mai primit voturi

11. Dan si Camelia Sucu, Mobexpert
Reteaua Mobexpert, a fostilor soti Sucu, detine suprematia pe piata mobilei.

12. Dragos Cinca, Flamingo
Este unul dintre fondatorii si actionarii Flamingo. Averea lui s-a rotunjit cu cateva zeci de milioane de euro anul acesta, prin listarea actiunilor companiei la bursa.

13. Sebastian Ghita, Asesoft
Are doar 28 de ani si este patronul firmei IT Asesoft Ploiesti si al echipei de baschet din Ploiesti. Afacerile ii merg bine, cifra de afaceri realizata in 2003 fiind de peste 50 milioane de dolari, cu un profit de circa 10 milioane. Recent, a achizitionat podgoriile Tohani.

14. Dragos Paval, Dedeman
Cea mai mare companie din portofoliul fratilor Paval, Dedeman, este specializata in comertul cu materiale de constructii. In 2004, firma detinea 15 magazine mari in zona Moldovei.

15. Dan Ioan Popp, Impact
Este actionarul majoritar si directorul general al firmei Impact. Dezvoltarea proiectelor imobiliare i-a adus o avere de circa 22 milioane de dolari, estimata de "Capital", in 2004.

16. Radu Enache, Hoteluri Continental
Este actionarul majoritar al retelei de hoteluri Continental. Din 2004, a semnat un contract care-i da dreptul sa administreze hoteluri sub sigla Accor in Romania.

17. George Copos
Inainte sa fie vicepremier, George Copos a fost administratorul grupului de firme Ana, care grupeaza hoteluri de lux si cofetarii.

Dan Ostahie este omul de afaceri care poate sa-si spuna povestea, de la inceput

Omul din spatele Altex a construit in 14 ani un imperiu de afaceri care trezeste invidia multora. Lipsurile prin care au trecut romanii in vremea comunista, cand pentru o masina de spalat sau un televizor trebuia sa astepti ani intregi si sa dai cu subsemnatul, au fost motorul care a impins inainte cele doua retele de magazine electrocasnice - Altex si Mediagalaxy detinute de Dan Ostahie. Din 1994 si pana in 1996, omul de afaceri a inaugurat 56 de magazine. Acum, reteaua numara 113 magazine Altex si sase Mediagalaxy. In tot acest timp, averea lui Ostahie a crescut, revista "Capital" tragand linie anul trecut si calculand o avere de 100 de milioane de dolari.

De ce e Dan Ostahie cel mai bun intreprinzator din topul EVZ?

Sigur, unii ar putea spune ca exista oameni de afaceri romani care au reusit sa dezvolte afaceri mai mari sau care au adunat averi mai mari. Le vom raspunde ca, in clasamentul nostru, mai importante decat averea au fost etica in afaceri si lipsa conflictelor cu legea. Un alt criteriu pe care l-am luat in calcul este deschiderea catre comunicarea cu opinia publica. Dan Ostahie se numara printre intreprinzatorii romani care nu se feresc sa-si spuna propria poveste. Cu momente bune si rele, aceasta reflecta destul de bine o epoca - cea a copilariei economiei de piata in Romania.

Dan Ostahie: "Prima sarbatoare a fost cand am vandut primul televizor"

EVZ: Cum ati intrat in afaceri?
Dan Ostahie: In 1991 am terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnice. Faceam parte din prima generatie de ingineri care nu aveau repartitie guvernamentala pentru un loc de munca. Aflat la inceputul carierei, am optat foarte repede pentru mediul privat.

Care a fost prima afacere?
Prin intermediul unor prieteni am intrat in relatie cu o companie din Elvetia care exporta televizoare second-hand. Am inceput in Piatra-Neamt. Imi amintesc si acum, era in toamna lui 1991. M-am folosit de economiile de-o viata - 2.000 de dolari - si de un imprumut obtinut cu greu de la Banca de Investitii. Am adus primul transport de televizoare. Cei care m-au ajutat la inceput au fost prietenii, sora si cumnatul, care erau asistenti universitari.

Cum le-ati vandut?
E amuzant. N-am apucat sa le scoatem de acolo, s-au vandut direct din depozit.

Cine au fost cumparatorii?
Prietenii, cunostintele. Chiar si profesorul meu de matematica, Gheorghe Dumitreasa, renumit in Piatra-Neamt, a cumparat un televizor. Telecomanda l-a uimit cel mai tare - era o raritate atunci sa schimbi postul de dupa colt.

Care a fost momentul care v-a dat cele mai mari satisfactii?
Prima sarbatoare a fost cand am vandut primul televizor. Pastrez si acum mostre din primul transport. Dar cel mai important moment a fost deschiderea primului magazin Mediagalaxy. Era consecinta fireasca a dezvoltarii pe care a cunoscut-o piata electrocasnicelor in 2003. Cand creste piata ai nevoie de concepte mai mari.

Dar cel mai greu moment?
Momente grele au fost in anii ‘97-’98. Din cauza inflatiei foarte mari, compania a trecut prin momente dificile. Oamenii nu mai cumparau deloc bunuri de consum. Preferau depozitele bancare sau titlurile de stat. Tin minte ca in vremea aceea dobanzile ajunsesera si la 75a la titlurile pe trei luni. Mai ales in perioada martie-mai ‘97 vanzarile au mers foarte prost. A trebuit sa inchidem 30 de magazine, au fost si concedieri...

Se poate construi o afacere in Romania, cu coruptia si birocratia de aici?
Ne lovim zilnic de birocratie, dar am invatat sa traim cu ea. In plus, chiar cred ca, pe masura ce trece timpul, lucrurile sa imbunatatesc. Nu e doar parerea mea, ci si a investitorilor straini cu care am discutat. Romania are o pozitie diferita fata de acum cativa ani.

Cum traieste un roman care are o avere de 100 milioane de dolari?
Eu cred ca duce o viata normala. Dimineata ma duc la serviciu. Incerc sa petrec cat mai mult timp cu familia si copiii. Imi plac si sporturile, si calatoriile.

Ce sporturi practicati?
Schi, tenis, calaria. De curand ma initiez in golf.

Ati spus ca va place sa calatoriti. Care e orasul preferat?
Capitala preferata ar fi Parisul. Spun ar fi, pentru ca ar trebui sa fac abstractie de oameni, mai precis de calitatea serviciilor. De servicii foarte bune am avut parte in Grecia si in Dubai.

"Altex este dovada ca exista povesti de succes in Romania, un exemplu pentru ceilalti oameni de afaceri de a se inspira din dinamismul si destoinicia managementului acestei firme".
Dragos Paslaru, analist in Grupul de Economie Aplicata (GEA)

Secrete

! La cateva luni dupa ce si-a deschis firma, Dan Ostahie a avut nevoie de bani pentru a plati primul transport de televizoare. Cum economiile sale, ale rudelor si prietenilor n-au fost de ajuns, a trebuit sa faca primul imprumut la banca. Pentru a primi creditul a fost nevoie de o ipoteca pe casa din Piatra-Neamt a parintilor.

? Dan Ostahie este simpatizant PD. In 2003, cand partidul era bulversat de plecarea lui Roman, patronul Altex a candidat pentru un post de secretar executiv pentru politici ale IMM-urilor in cadrul Biroului Executiv al PD. Pana in iulie 2004 a fost vicepresedinte al organizatiei judetene Neamt. Insa colaborarea cu PD s-a terminat cu un divort, Ostahie fiind demis din functie pe motiv ca a lipsit de la mai mult de trei sedinte.

Lider mondial - Calculatoare pentru toti

BILL GATES. Bill Gates isi pornea, in 1975, propria firma de la zero. Sa creezi un soft care sa permita oricui sa foloseasca un calculator nu e lucru usor. Dar nici imposibil. In 2004, firma lui Gates, Microsoft, detinea 85% din piata mondiala a sistemelor de operare pentru PC-uri, numarul de utilizatori fiind de ordinul sutelor de milioane. Lucru care l-a propulsat pe Gates pe locul intai in topul celor mai bogati oameni din lume. Averea sa, estimata de "Forbes", depaseste 46,5 miliarde de dolari. Principiile lui Gates: "Oportunitati pentru industria de soft exista oriunde".
Urmatorii pasi: sa impuna sistemul Windows pe telefoanele mobile, platformele de jocuri si televizoarele "inteligente".

Mentorul - Curaj si demnitate

DUMITRU MOCIORNITA. Dumitru Mociornita s-a nascut in 1895, in comuna Tintea, judetul Prahova. Ion Bratianu il remarca la examenul de la bacalaureat si ii ofera o bursa la Scoala comerciala superiora din Bucuresti, apoi o noua bursa la Paris. Dupa absolvire, lucreaza la firme din Hamburg si apoi pentru industriasul roman Grigore Alexandrescu. Dupa un timp, se casatoreste cu fiica acestuia. Dupa o serie de neintelegeri cu cumnatii sai, porneste afaceri pe cont propriu. In 1925, incepe constructia intreprinderii "Mociornita", pe credit si cu utilaje aduse in leasing din Anglia si Germania. Dupa venirea comunistilor, refuza sa emigreze si le interzice si fiilor sai acest lucru. Moare in 1953, fara sa-si revada fiii aflati in puscarii.

Pariul nostru - Bani din internet

CALIN FUSU. Calin Fusu, patronul si directorul Neogen, are 31 de ani si spera de la firma pe care o conduce la o cifra de afaceri de un milion de euro in 2005. Fusu a intrat in afaceri cand avea 26 de ani si aproape niciun ban in buzunar. In primii trei ani au existat luni la rand in care nu si-a luat salariul pentru ca banii nu ajungeau si pentru salariile angajatilor, si pentru actionari. Acum, banii au inceput sa curga dintr-un domeniu considerat "piatra seaca" in Romania - servicii pe site-uri internet. "Mai greu decat sa te descurci cu banii e sa-i cheltuiesti eficient" este principiul tanarului patron. Asa ca, in ultimii doi ani, Neogen a inceput sa se extinda in statele vecine: a cumparat cele mai mari site-uri de matrimoniale, joburi si poze din Bulgaria si Serbia si a inceput sa mute activitatea de programare in Moldova.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.