Cel mai mare motor de cautare din lume, Google, a pus ochii si pe Internetul wireless, avand in plan sa lanseze propriul serviciu, numit Google WiFi, la scurt timp dupa ce a intrat si pe segmentul telefoniei prin Internet prin serviciul de messenger Google Talk, conform unor informatii publicate pe site-ul companiei.

WiFi este o tehnologie tot mai populara utilizata pentru furnizarea de servicii Internet de mare viteza fara fir pentru utilizatorii independenti, dar si pentru companii. Retelele WiFi acopera in general spatii publice, precum aeroporturi, hoteluri, parcuri sau cafenele, unde utilizatorii de laptopuri sau echipamente mobile de buzunar se pot conecta la Internet.

Serviciul Google WiFi este deja supus mai multor teste de catre specialistii companiei, au precizat oficialii motorului de cautare. "In acest moment, serviciul este utilizat de doua companii mici, o pizzerie si o sala de gimnastica din centrul orasului Silicon Valley", a precizat Nate Tyler, purtatorul de cuvant al Google. "Google WiFi va fi in primul rand un serviciu prin care vom oferi acces gratuit la Internet wireless companiilor care au sediul apropiat de al nostru", a explicat Tyler.

Zvonuri legate de noul serviciu Google au aparut inca din luna august, insa oficialii companiei au refuzat sa dezvaluie planurile de viitor, scrie Cnet News. Oficialii companiei au confirmat insa ca Google WiFi, chiar daca doar in versiunea beta (de test), este pe drum.

Proiectul Google WiFi a fost idea unui inginer din cadrul companiei, ca parte din "creatiile in 20% din timp", a precizat Tyler. Google incurajeaza angajatii sa lucreze la proiecte independente timp de 20% din orele pe care le petrec la serviciu, iar multe dintre aceste proiecte s-au concretizat, printre acestea numarandu-se si site-ul social Orkut si serviciul de stiri Google News, relateaza presa internationala. Lansarea Google WiFi ar plasa compania in lumea puternic concurentiala a providerilor de Internet si a companiilor de telecomunicatii, relateaza presa internationala.

Prin noile servicii, Google urmareste sa se extinda tot mai mult si sa monopolizeze piata pe mai multe segmente si nu doar pe cel al cautarii pe Internet, insa pericolul este ca s-ar putea indeparta foarte mult de activitatile de baza, sunt de parere unii analisti. Cu toate acestea, resursele financiare si tehnologice ale Google ar putea conduce la lansarea unor servicii care sa ajunga, eventual, la fel de populare ca si motorul de cautare, au mai spus acestia, citati de Cnet News.

"Pentru Google ar putea fi destul de dificil sa fie si provider de servicii de Internet, insa, avand in vedere miliardele de dolari pe care le poate investi in acest domeniu, intentia s-ar putea concretiza", a afirmat Roger Entner, analist al companiei de cercetare Ovum. In plus, Google a inceput demersurile pentru Internet wireless inca din aprilie cand a deschis si un "hotspot" (punct de conectare la Internet wireless - n.r.) in San Francisco, scrie editia online a CNN News.

Oficialii Google au fost insa foarte zgarciti cu detalii legate de planurile mai ample de viitor. Acestia au refuzat chiar sa faca vreun comentariu legat de un produs numit "Google Secure Access", a carui menire este de a oferi o conexiune mai sigura pentru utilizarea Google WiFi, prezentat pe site-ul companiei, scrie CNN News.

Cel mai popular motor de cautare online este interesat de mai mult timp sa devina un furnizor de servicii Internet.

La inceputul acestui an, compania a publicat un anunt prin care "Google cauta candidati pentru postul de negociator strategic, cu experienta in identificarea, selectarea si negocierea contractelor ce presupun achizitionarea de fibra optica intunecata (retele de fibra optica instalate, dar nefolosite - n.r.), atat in zone metropolitane, cat si pe distante mari, ca parte a unui proiect de dezvoltare a unei retele mondiale de mare viteza".


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.