Produsul Intern Brut a avut in trimestrul II al acestui an cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei ani, de doar 4,1%, arata ultimele date publicate de Institutul de Statistica. Statistica furnizase initial doar datele pe primul semestru, in care cresterea economica a fost de 4,9%.

Datele defalcate arata nu numai incetinirea brusca a cresterii economice, dar si ca nivelul trimestrial de crestere al consumului continua sa-l depaseasca pe cel al investitiilor.

Pentru anul acesta, oficialii guvernamentali au anuntat o crestere economica situata intre 5,5% si 6%. Este insa aceasta tinta in pericol, avand in vedere evolutiile de pana acum?

"Matematic vorbind, inca este posibila atingerea unei rate de crestere de 5,5%, poate 6%", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). "PIB poate creste suficient de mult in a doua jumatate a anului pentru a compensa performanta mai slaba din primul semestru, desi este putin probabil", a continuat Voinea.

Analistul GEA a afirmat insa ca aspectul calitativ al cresterii este mai important decat cifra in sine. Pentru semestrul al doilea, Voinea vede posibila o crestere mai accentuata a serviciilor si constructiilor. "Totusi, inundatiile reprezinta un important factor de incetinire a cresterii", a mai apreciat Liviu Voinea.

"Daca economia isi revine in ultima parte a anului, am putea ajunge la o crestere de aproape 5%. In caz contrar, ne ducem poate chiar sub 4% cu cresterea economica", a spus Daniel Daianu, fost ministru de
finante.

Insa presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat ca "este posibil, inclusiv prin efectul de antrenare pe care il are sectorul constructiilor in economie, sa se atinga tinta de crestere economica de 6%. Pe baza rezultatelor de pana acum, estimam o crestere a PIB mai redusa, respectiv de circa 5,7%".

Cauzele incetinirii ritmului de crestere au fost fluctuatiile cursului de schimb, nivelul ridicat al dobanzilor la creditele in lei, conjunctura externa nefavorabila, dar si instabilitatea legislatiei fiscale. La acestea se adauga inundatiile, dar si evolutia pretului petrolului pe pietele internationale.

In trimestrul II, serviciile au inregistrat o crestere de 7,1%, una dintre cele mai ridicate din ultimii 3 ani. Constructiile s-au situat pe locul secund la aceasta categorie, cu o crestere de numai 4%, dupa ce piata constructiilor crescuse cu 9,1% in trimestrul al doilea din 2004.

Industria se afla la cea mai slaba performanta din ultimii 3 ani, cu o crestere trimestriala de numai 2,6%, fata de 5,4% in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, agricultura a scazut in trimestrul al doilea cu 10,4%, fiind profund afectata de inundatii.

Daniel Daianu a mai spus ca nu a crezut niciodata in cifra de crestere de 6% pentru anul acesta. "Nu am crezut, pentru ca existau socuri previzibile, care au contribuit masiv la decelerarea economica pe care o avem in prezent. Primul soc asteptat a fost liberalizarea pretului la energie. Cresterea tarifelor din acest domeniu a lovit masiv economia. Industria noastra este una puternic energofaga. Producem ineficient, iar consumatorul final consuma, si el, tot ineficient", a explicat fostul ministru de finante.

Daianu considera ca al doilea soc din economie a fost aprecierea masiva a leului fata de euro: "Efectele acestei aprecieri sunt incomensurabile la nivelul economiei reale, pentru ca foarte multi producatori s-au gasit intre ciocan si nicovala."

In afara de socurile previzibile, Daianu mentioneaza ca au existat si aspecte care nu au putut fi prevazute, si care au determinat incetinirea productiei: "La acest capitol intra cresterea pretului petrolului pe piata mondiala, dar si inundatiile."

"Exista cateva aspecte ingrijoratoare in acest moment pentru economia romaneasca. Primul ar fi decalajul dintre productia industriala si nivelul salariilor, care cresc fara sa se bazeze pe un spor de productivitate. Al doilea ar fi exploziile deficitelor externe, stimulate de cresterea creditului neguvernamental. Pana acum, nu duduia economia, ci duduia creditul", a precizat Daianu.

Pe de alta parte, fostul ministru de finante mizeaza, ca si presedintele CNP, pe o revenire a pietei de constructii in ultima parte a anului: "Excedentul pe care il avem in prezent la bugetul general consolidat poate fi folosit pentru a stimula oferta, de exemplu prin repornirea lucrarilor la proiectele de autostrazi. De asemenea, trebuie sa ne concentram pe atragerea de investitii straine", a precizat Daianu.

El a mai spus ca exista, totusi, perspective favorabile pentru relansarea economica, aparute odata cu obtinerea de catre Romania a calificativului "investment grade" de la principalele institutii internationale de rating.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.