Liberalizarea pietei de comunicatii a determinat o crestere a numarului furnizorilor de servicii de telefonie. Un segment care s-a dovedit atractiv a fost cel al apelurilor internationale. Concurenta a avut efecte benefice: ieftinirea costurilor pentru apelurile in strainatate.

Conform autoritatilor, in anii care au trecut de la liberalizarea pietei de telefonie fixa, la 1 ianuarie 2003, tarifele pentru apelurile internationale au scazut cu aproximativ 60%. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, in prezent, aproximativ 236 de operatori sint notificati pe piata de telefonie fixa. "Desi traficul total de voce originat in retelele publice fixe din Romania in perioada 2003 - 2004 a scazut, traficul international originat a inregistrat o crestere semnificativa. In anul 2004, acesta a crescut cu 37% fata de anul 2003", spune Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Posibilitatea semnarii de acorduri de interconectare cu Romtelecom si cu alti operatori a facut ca dezvoltarea unei infrastructuri proprii sa nu mai fie un impediment pentru ca o firma noua sa intre pe piata. In prezent, dezvoltarea telefoniei VoIP, care presupune costuri mult mai mici, imparte piata in doua segmente: clienti care doresc convorbiri mai ieftine, indiferent de calitate, si clienti care prefera sa plateasca mai mult pentru calitate.

Discutii via Internet

Tehnologia VoIP (Voice over IP) este foarte populara printre jucatorii de pe piata apelurilor telefonice internationale. Motivul il constituie costurile scazute. De altfel, cele mai multe dintre cartelele telefonice pentru astfel de convorbiri ce ofera preturi foarte mici, apartin unor operatori care se bazeaza pe VoIP. Astfel, un apel catre Statele Unite sau Canada poate sa coste 0,08-0,12 euro/minut, un telefon in Australia poate fi taxat cu 0,09-0,18 euro/minut, iar unul catre Italia cu 0,08-0,12 euro/minut. Preturi mici, generate de costurile reduse ale operatorilor.

Prin VoIP legaturile telefonice se realizeaza folosind pentru transport retelele de date cu protocol Internet. Se poate telefona fie de la un telefon fix, fie de la un PC. Semnalul analogic este transformat in semnal digital si se transmite ca pachete IP. Avantajul pentru cei care ofera astfel de servicii este ca pot sa ofere si telefonie, si Internet prin aceeasi retea, fara cheltuieli suplimentare. Specialistii opineaza insa ca exista si riscuri, mai ales pentru cei care doresc o calitate foarte buna. Daca tehnologia celui care ofera acest serviciu nu este performanta, unele pachete de date se pot transmite cu intirziere. Astfel, se pot pierde cuvinte, apar decalari sau se poate auzi cu ecou.

Profitabil prin cablu

Si operatorii de televiziune prin cablu au profitat de liberalizarea pietei de telefonie fixa. Reteaua proprie reprezinta un avantaj, lucru care se poate vedea si din lansarea programelor triple play, care ofera prin aceeasi infrastructura servicii de televiziune prin cablu, telefonie fixa si Internet. Evident, si in acest caz apare avantajul unor costuri reduse. "Tarifele pentru apelurile internationale incep de la 8 centi/minut in cazul telefoniei fixe pe baza de abonament si de la 8 eurocenti pe minut in cazul serviciilor de convorbiri internationale preplatite pentru destinatii precum America de Nord si Europa. Tarifele catre retele mobile internationale se situeaza intre 20 si 30 de centi/minut", spune Calin Geru, Manager Marketing Internet Date si Telefonie Astral. Conform acestuia, interconectarile internationale sint realizate pe infrastructura clasica, si nu prin tehnologia VoIP.

Lupta cu concurenta

Concurenta a determinat o scadere a tarifelor. Astfel, de la 1 februarie 2005, Romtelecom redus cu 10% tarifele pentru apelurile interjudetene si cele internationale, asta dupa ce in mai 2004 operase o reducere cu 20%. Astfel, un minut de convorbire in retelele fixe ale tarilor din zona 0 costa 0,11 euro/minut, fata de 0,12 euro/minut. Pentru tarile din zona 1, adica Europa de Vest, reducerea este de 0,02 euro/minut, de la 0,24 euro/minut la 0,22 euro/minut in perioada de virf si de la 0,19 euro/minut la 0,17 euro/minut in rest.

Pentru tarile din zona 2, printre care SUA, Rusia si Canada, in retelele fixe, reducerea este de la 0,28 euro/minut la 0,25 euro/minut, iar pentru cele din zona 3, un minut de convorbire costa, de la 1 februarie 2005, 0,37 euro/minut, fata de 0,41 euro/minut. Serviciile oferite de Romtelecom se vor diversifica, astfel ca si tarifele vor evolua. "Peste citiva ani, vom fi capabili sa oferim clientilor nostri servicii pe o retea de ultima generatie, Next Generation Network (NGN), a carei implementare a fost aprobata in acest an. Folosind aceasta noua retea NGN, Romtelecom va fi capabil sa ofere, in cele mai bune conditii de operare si la costuri mai mici, servicii multimedia de banda larga, 'triple-play>>: servicii de voce, date si video", spune Dan Pazara, director Corporate Affair. De asemenea, se pregatesc primele pachete extraoptiuni.

Controale si sanctiuni

In prima jumatate a anului 2005, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a efectuat 1894 de controale la furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice. S-au constatat nu mai putin de 687 de contraventii. Printre cele mai frecvente nereguli se numara necomunicarea catre ANRC a modificarii datelor cuprinse in notificarea transmisa pentru autorizare, netransmiterea, in termenul prevazut de lege, a acordurilor de acces si interconectare incheiate.

Unii dintre furnizorii de retele nu aveau dosarul tehnic. "Consideram ca furnizorii se afla intr-un proces de crestere si de invatare si preferam sa nu sanctionam imediat, ci sa ajutam furnizorii sa reintre in legalitate. Intelegem ca ei se confrunta cu provocarile unui cadru de reglementare relativ nou, dar si cu dificultatile inerente intrarii unei firme tinere intr-o piata dominata de marii operatori", a spus Dan Georgescu, presedintele ANRC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.