Profiturile speculative vor fi mai mici, insa Romania poate fi considerata un mediu favorabil pentru investitiile pe termen lung, conform JCR.

Japan Credit Rating (JCR) a majorat calificativele acordate Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta la "BBB minus" - risc scazut pentru investitii - cu perspectiva stabila si la "BBB" pentru datoriile pe termen in moneda nationala, se arata intr-un comunicat al agentiei. Majorarea ratingurilor reflecta probabilitatea aderarii la Uniunea Europeana in 2007, dupa semnarea, la 25 aprilie 2005, a Tratatului de aderare, ceea ce reprezinta o garantie a continuarii reformelor impuse de gruparea europeana. "Evolutia calificativelor este constrinsa de deficitul de cont curent, de produsul intern brut pe cap de locuitor, care reprezinta 31,7% din nivelul mediu al celor 25 de state membre ale UE, precum si de necesitatea reformarii sistemului juridic si imbunatatirea concurentei", au aratat reprezentatii JCR.

Inflatia se va domoli

Inflatia, una dintre principalele probleme ale tarii, a fost redusa ca urmare a aprecierii leului, a adoptarii unei politici monetare prudente si a intensificarii concurentei in comertul cu amanuntul. Analistii japonezi prognozeaza ca, desi inflatia s-a accelerat in primul semestru al anului, in urma cresterii tarifelor la utilitati, avansul mediu al preturilor se va incetini in a doua jumatate a anului, intrucit aprecierea leului va duce la ieftinirea importurilor. Conform comunicatului JCR, volumul investitiilor straine directe va fi comparabil cu cel de anul trecut, in cazul in care privatizarea BCR va fi finalizata pina la sfirsitul anului. Valoarea creditelor acordate sectorului neguvernamental a fost la finele anului 2004 de 17,5% din PIB, cu mult sub nivelul din celelalte state din centrul si estul Europei. "Este putin probabil ca majorarea volumului de credite sa duca la supraincalzirea economiei Romaniei", se mai arata in comunicat.

A ramas Moody’s

Agentia japoneza de evaluare a devenit a treia firma de profil care a acordat Romaniei calificativul de risc scazut de investitii, dupa Fitch Ratings, in luna noiembrie a anului trecut, si Standard&Poor’s, in august a.c. Calificativul Moody’s pentru Romania este "Ba1", cu o treapta sub pragul de trecere in categoria investment-grade.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.