Noua strategie fiscala: TVA ingheata la 19%, dar se vor introduce impozite pe mosteniri si produse de lux

O dezbatere publica privind strategia nationala de export a constituit pentru presedintele Traian Basescu un prilej de a lansa o bomba care a socat mediul de afaceri. Seful statului crede ca solutia cea mai buna in vederea suplimentarii veniturilor la fondul de sanatate este majorarea brusca a accizelor la tutun si alcool pana la nivelul maxim practicat in UE.

In opinia lui Basescu, nu este necesar sa fie respectat graficul de crestere treptata a accizelor pana in 2010. Propunerea presedintelui a pus pe jar producatorii din industria tutunului si alcoolului. Acestia sustin ca in cazul in care va fi pusa in aplicare solicitarea lui Basescu, preturile vor creste extrem de mult, fapt care va duce la inflorirea contrabandei. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara insa ca nici nu se pune problema devansarii calendarului accizelor la cele doua categorii de produse si-i sugereaza sefului statului sa comande institutiilor din subordinea sa.

Presedintele Traian Basescu a depistat modalitatea prin care Guvernul poate sa obtina bani pentru fondul de sanatate: nerespectarea calendarului de majorare a accizelor la tutun si alcool. Mai precis, in loc de o crestere treptata pana in 2010, sa se efectueze o majorare brusca.

"Daca este nevoie de bani la Sanatate, haideti sa ne indreptam cu accizele spre furnizorii de boala. Daca la energie am liberalizat piata cu un an in avans, nu vad de ce am astepta pana in 2010 sa accizam la nivel european consumul de tigari. Pentru vanzarile de tigari avem perioada de tranzitie pana in 2010. Eu va propun sa reducem, sa depasim planul la tranzitia la tigari si acciza crescuta sa fie indreptata catre fondul de Sanatate. De ce sa asteptam pana in 2010 sa trecem catre o acciza europeana?", a declarat Basescu, in cadrul unei dezbateri publice pe tema strategiei nationale de export.

Presedintele crede ca aceasta este solutia cea mai buna pentru suplimentarea fondului de sanatate deoarece "tutunul si alcoolul dauneaza grav sanatatii". De altfel, a anuntat ca va fi "primul care se va lasa de fumat dupa ce Guvernul va mari acciza la tigari si o va duce la Sanatate".

Un pachet de tigari va costa peste 100.000 lei

Bomba aruncata de presedinte a pus pe jar producatorii din industria tutunului si alcoolului. Daca va fi pusa in practica propunerea lui Basescu, acciza la tigarete va ajunge la 64 euro, nivelul care era prevazut pentru 2010, de la 19,5 euro in prezent. Producatorii considera ca masura nu ar avea decat efecte negative. "In teorie, cresc taxele si preturile, dar in realitate vor scadea incasarile la buget, deoarece va inflori contrabanda. Este un lucru dovedit chiar anul acesta cand au crescut accizele mai devreme si mai mult decat s-a prevazut in calendarul stabilit cu UE in 2002. Drept urmare, nu a fost zi in care presa sa nu prezinte cazuri de contrabanda. Tigarile vin din Moldova si Ucraina, unde sunt de trei ori mai ieftine decat la noi", ne-a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director la JTI Romania.

Aceasta a spus ca tigarile vor fi cu 200% mai scumpe fata de cat erau in 2002. Practic, un pachet de tigari va costa peste 100.000 lei si va fi la fel de scump ca in statele UE. Gilda Lazar a precizat ca Romania a obtinut doar trei ani de derogare la majorarea accizelor, fata de cinci ani cat au primit statele care au aderat anul trecut la UE. Lazar a afirmat ca Romania va ajunge in situatia Ungariei, care a fost nevoita sa reduca in acest an accizele din cauza faptului ca s-a ajuns la un nivel al contrabandei de 45%.

Producatorii de alcool contraataca

Si producatorii din industria alcoolului se arata indignati. "Aceasta masura ar reprezenta o eroare de guvernare, din urmatoarele motive:-nu va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ci va consolida economia subterana si mafia alcoolului. Ultima crestere a accizelor la alcool si bauturi alcoolice de la 1 aprilie 2005 a fost de 66 %, acciza crescand de la 280 euro/hectolitru la 465 euro/hl alcool pur. In consecinta, pretul bauturilor alcoolice a crescut cu circa 35 % si cei mai multi producatori legali si-au restrans productia sau au intrat in faliment.

Astfel, daca in 2004, productia fiscalizata de alcool pur a fost de circa 700.000 hectolitri, pentru 2005, Garant estimeaza o scadere a acesteia la 350.000 - 400.000 hl", se arata intr-un comunicat al asociatiei Garant. Documentul mentioneaza ca in ceea ce priveste industria alcoolului si bauturilor alcoolice, graficul de crestere a accizelor convenit cu UE a fost chiar depasit.

Potrivit calendarului, accizele la alcool trebuie sa ajunga la 550 euro/hl. "Daca doreste sa supervizeze un proces de guvernare coerent si profesional, il sfatuim pe domnul Traian Basescu sa capete deprinderea de a se consulta cu patronatul. Dincolo de toate acestea, ii dorim, cu sinceritate, succes domnului presedinte in tentativa sa de a se lasa de fumat si il asiguram, in acelasi timp, ca este in deplina siguranta si atunci cand consuma, in cantitati moderate, bauturi alcoolice produse de membrii Garant", se mai arata in comunicat.

Debandada legislativa

Reprezentantul JTI Romania mai spune ca intreg mediul de afaceri este bulversat in urnma incoerentei legislative. "Ba creste TVA, ba nu creste, ba se majoreaza CAS, ba scade. In mod normal, schimbarea Codului Fiscal este anuntata cu sase luni inainte, lucru care nu este respectat. Nu exista nici o strategie fiscala si, practic, noi nu stim ce ne asteapta. Suntem blocati si nu putem sa intocmim un plan de afaceri", a spus Gilda Lazar. In ceea ce priveste strategia fiscala, Basescu a mai spus ca il bucura anuntul facut de premier privind gasirea solutiilor ca TVA sa ramana la 19%. In acest context, presedintele crede ca va fi gasita si solutia pentru reducerea contributiilor la fondurile sociale.

Tariceanu lasa o portita pentru majorarea TVA

Mentinerea TVA la 19% nu este, insa, un lucru batut in cuie. Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca aceasta taxa ar putea fi majorata la un moment dat daca se va constata, in timp, ca masurile pentru o colectare mai eficienta a veniturilor la bugetul de stat nu au rezultatul scontat. "Am luat decizia sa nu majoram TVA, constienti ca trebuie sa lasam economia sa respire tot mai puternic si sa se intareasca, dar vreau in acelasi timp sa avertizeze foarte clar: daca vom constata ca nu creste nivelul de colectare si nu aducem la suprafata economia gri, atunci, imi pare rau sa o spun, pana la urma va trebui sa recurgem, probabil, la majorarea TVA", a spus Tariceanu. Acesta a precizat ca este nevoie de o crestere a nivelului de colectare, mai ales ca de la 1 ianuarie 2007, Romania va trebui sa contribuie la bugetul UE cu 1,1% din PIB.

In plus, pentru a a beneficia de fondurile UE , statul roman va trebui sa vina cu o finantare de 1,5% din PIB. "In total este nevoie de o suplimentare la buget de 2,6% si de aceea avem nevoie de o mai buna colectare", considera Tariceanu. Acesta a recunoscut ca Executivul a primit un document din partea comisarului european Laszlo Kovacs in care se arata ca modul de colectare a TVA este defectuos, in principal la nivelul IMM-urilor. De aceea, a fost luata decizia ca TVA sa nu fie majorata.

Ministrul finantelor respinge categoric propunerea lui Basescu

Intrebat ieri, inaintea primei conferinte de presa sustinuta in calitate de ministru al Finantelor, daca va pune in practica sugestia sefului statului de crestere accelerata a accizelor la alcool si tutun, Sebastian Vladescu i-a sugerat, mai in gluma mai in serios, lui Traian Basescu, sa comande institutiilor in subordinea sa. Declaratia ministrului finantelor in ceea ce priveste majorarea accizelor pe vicii a fost insa mult mai serioasa in fata camerelor de luat vederi. "Accizele vor creste conform programului stabilit cu UE. Ce se doreste este o crestere a incasarilor bugetare din accize, prin institurea unui pret minim de referinta", a informat Vladescu.

El nu l-a iertat nici pe predecesorul sau la sefia Finantelor, Ionut Popescu, caruia i-a transmis ca spera ca s-a simtit bine la prima sa vizita pe care a facut-o prin birourile MFP, atunci cand si-a luat bun de la fostii subalterni.

Iliescu: Masurile fiscale ar trebui decise prin referendum

Fostul sef al statului, Ion Iliescu, a iesit ieri, din nou la rampa, pentru a lansa un atac dur la adresa presedintelui Traian Basescu si a actualului Guvern. Iliescu i-a atentionat pe guvernanti ca masurile luate in plan economic au generat efecte grave, in special asupra populatiei sarace. Senatorul PSD a sustinut ca este necesara o dezbatere publica ampla, la care sa participe specialisti si cei interesati de aceasta tema, chiar si posibilitatea organizarii unui referendum, prin care sa se aprobe masurile economice.

"Decizii precum generalizarea cotei unice de impozitare, care are rolul de a accentua grav discrepantele sociale, necesita dezbateri ample, lamuritoare si de ce nu, chiar aprobarea ei printr-un referendum, nu doar prin votul unei majoritati politice parlamentare incerte si efemere", a precizat Iliescu. In plus, spune senatorul, "schimbarea radicala a sistemului de impozitare, prin introducerea pripita a cotei unice duce la scaderea accentuata a puterii de cumparare a celor mai multi dintre romani".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.