Taxa pe valoarea adaugata va ramane la 19% pe tot parcursul anului 2006, a declarat ieri noul ministru de Finante, Sebastian Vladescu.

El a reconfirmat asezarea tuturor impozitelor pe venituri inclusiv a taxei pe castiguri de capital, la 16%. "In circa doua saptamani vom comunica si care va fi cota de reducere a contributiilor sociale (CAS)", spune Vladescu, fara a mentiona daca se va merge pe varianta reducerii cu 5%- asa cum a fost confirmat din diverse surse pentru "Averea", sau pe o cota mai mica.

Cert e un singur lucru, a explicat Vladescu: reducerea cotei CAS se va aplica angajatorului, si nu angajatului, pentru a stimula dezvoltarea pietei muncii prin scoaterea la lumina din economia subterana a muncii "la negru sau la gri". Veniturile colectate de pe urma accizelor vor creste, fie prin majorarea accizelor, fie prin cresterea bazei de impozitare, spune Vladescu.

Ministrul nu are in calcul nici diminuarea accizelor pentru produsele petroliere. Antrepozitele fiscale din domeniul petrolier, locuri unde Valdescu crede ca se naste cel mai usor evaziunea fiscala din acest domeniu, trebuie desfiintate.

Dupa doua saptamani de analiza si restabilire de contacte atat in interiorul, cat si in afara Ministerului, Vladescu spune ca a comunicat lumii politice si cat va fi TVA-ul pentru anul 2006, ca sa "starpeasca" orice dezbatere politica asupra organismului care este responsabil cu stabilirea cotei taxei pe valoare adaugata: 19%. Cotele TVA reduse raman la valorile cunoscute. "In ultima perioada, romanii, pe langa fotbal si politica, incepusera sa se priceapa si la TVA", spune Sebastian Vladescu, prezentand noua strategie fiscala din perioada portofoliului sau.

Cu toate acestea, intrebat de "Averea" daca noul sistem fiscal va mai putea fi subiectul unor schimbari si discutii in cadrul Coalitiei de la guvernare, Vladescu nu a putut infirma. "Tot ce pot sa va spun este ca tot ce am decis azi nu va mai fi dat la intors de ministrul Finantelor", ne-a declarat Vladescu.

El a anuntat ca vor fi aduse modificari unor baze de taxare si a unor deductibilitati in cazuri unor taxe care nu se rasfrang semnificativ asupra veniturilor colectate. Finantele lucreaza in prezent la modificarea taxei pe mostenire, care va fi cel mai probabil insotita de praguri diferite de impozitare, dar si la majorarea taxelor pentru produsele de lux- inclusiv autoturisme din import cu capacitate cilindrica mare-probabil peste 2.000-2.500 cmc.

Ultimle taxe ar aduce, insa, la buget un modest 1% din PIB, de care Vladescu incearca "sa scape", o astfel de suma fiind considerata prea mica in comparatie cu cei 5% necesari planului de a ridica de la media anuala de 30% la 35% din PIB nivelul colectarii la buget. "Trebuie sa gasim solutii pentru ca veniturile bugerate sa depaseasca 35% din PIB, - inclusiv prin introducerea taxelor in zona economiei ilegale, in zona evaziuniii fiscale. Aceasta va fi una din directiile importante de actiune", spune Vladescu.

Romania are nevoie de bani pentru a finanta diverse proiecte necesare integrarii in Uniunea Europeana, cum ar fi proiectele de infrastructura - si in prezent se lucreaza impreuna cu Banca Mondiala la identificarea unei modalitati de finantare a infrastructurii prin deficit. In acelasi timp, va fi largita baza de impozitare in agricultura, cel mai probabil, spun surse din cadrul Ministerului- prin majorarea cotei de taxare la hectarul de teren arabil, pentru suprafetele mari de teren, masura necesara pentru "eficientizarea" activitatilor agricole. "Vrem sa cream in zona agricola pietele de care este nevoie- o piata a muncii si o piata a produselor agricole", a mai spus el.

Noul ministru va umbla si la schimbarea destinatiei unor fonduri- precum cele rezultate din privatizare- care vor fi preponderent indreptate catre lucrari din infrastructura.

Vladescu nu s-a ferit sa ofere si unele predictii privind indicatorii macroeconomici: anul 2006 va avea un buget bazat pe un deficit de maximum 1% din PIB. "Nu vrem sa tulburam echilibrele macro-economice. Nu vrem sa facem deficite excesive", comenteaza Vladescu, explicand ca Ministerul lucreaza in prezent impreuna cu BNR la masuri care daca nu sa limiteze, macar sa mentina constant deficitul actual al contului curent.

"Nu vrem sa reducem cererea agregata, vrem sa dezvoltam cererea (pentru bunuri importate) bazata pe investitii. Totodata, stim ca populatia are nevoie de bunuri de larg consum, si incercam sa tinem cererea de astfel de bunuri intr-o zona controlabila", spune Vladescu, admitand ca majorarea preturilor energiei "probabil ne va crea mari probleme".

Pachetul de masuri la care Finantele lucreaza impreuna cu BNR include si o limitare a deficitului bugetar: cheltuielile anului 2006 nu le vor depasi pe cele ale anului curent, bugetul pe 2006 fiind unul "echilibrat", spune ministrul.

In acelasi timp, Vladescu promite sa duca "o batalie cu organismele internationale "pentru a vedea cum pot fi cheltuiti banii prin formarea unui deficit bugetar, in special pentru dezvoltarea infrastructurii. Pentru 2006, bugetul va ramane stabil, si nu se vor acorda majorari salariale decat in masura in care sumele vor fi indexate cu inflatia. Totodata, nu se pune problema taxarii pensiilor, si nici nu se ia in calcul posibilitatea vreunei amnistii fiscale.

Romania ar putea beneficia de o reducere si mai mare de taxe, in special in cazul CAS, odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Pana atunci, insa, Vladescu a reiterat necesitatea semnarii unui acord bun cu Fondul Monetar International. "Acordul cu FMI e viu. Am avut deja o intalnire cu dl Justice, si vom gasi impreuna solutia cea mai buna pentru 2006", a spus Vladescu. El a asigurat partenerii sociali- sindicatele si patronatele- ca vor fi consultati de fiecare data cand se va lua o decizie care ii priveste. In acelasi timp, ministrul spune ca va trece la eliminarea coruptiei din Finante, inclusiv din Vami, dar si la eficientizarea sistemului de colectare, avand in derulare un program impreuna cu Banca Mondiala pentru reformarea fiscului.

Tariceanu tine in sah TVA

Chiar daca politic s-a decis ca taxa pe valoarea adaugata sa ramana la nivelul consacrat de 19%, premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat ieri ca lucrurile nu sunt batute in cuie. "Am luat decizia de a mentine TVA (la nivelul de 19% - n.r.) pentru a lasa economia sa respire tot mai puternic si sa se intareasca. Avertizez insa mediul de afaceri ca daca masurile intreprinse pentru o mai buna colectare a veniturilor la buget nu vor da rezultate, atunci - imi pare ca trebuie sa o spun- vom fi nevoiti sa aplicam alte masuri de crestere a fiscalitatii", a declarat Tariceanu ieri, la lansarea strategiei nationale de export.

Primul ministru a explicat si motivele introducerii cotei unice pe venituri. "Introducerea cotei unice a destins climatul economic din Romania. De ce am facut-o? Pentru a ajuta firmele romanesti sa se capitalizeze, dupa ani lungi de decapitalizare care le-a scazut competitivitatea. Acest lucru trebuie sa continue, pentru ca o fiscalitate ridicata nu ne ajuta", a explicat seful guvernului. El a adaugat ca a luat decizia mentinerii neschimbate a nivelului taxelor dupa ce comisarul european Laszlo Kovacs i-a prezentat un document care vorbea despre colectarea defectuoasa a TVA. "Este unul dintre motivele pentru care am decis mentinerea cotei. Reforma fiscala pe care am facut-o trebuie sa-si produca efectele. De aceea, avem nevoie de un mediu sanatos, de aceea ne gandim sa reducem si contributiile la asigurari sociale, care sunt foarte mari", a declarat premierul.

FMI vrea sa vada mai multi bani la buget

Vicepremierul Gheorghe Pogea s-a intalnit, ieri, cu reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Graeme Justice, pentru identificarea unor masuri de politica fiscala pe care Guvernul le poate adopta in perioada urmatoare pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. Intr-un comunicat transmis de la Cabinetul premierului se precizeaza ca necesitatea unor fonduri suplimentare este justificata prin angajamentele pentru investitii de anvergura, care urmeaza sa fie antamate incepand de anul viitor.

"In cursul discutiilor a mai fost abordata si cerinta definirii unor politici economice care sa contribuie la formarea unei cresteri economice sustenabile, cu atingerea tintei de inflatie si stapanirea presiunilor consumului, specifice perioadelor de tranzitie", se arata in comunicat. In document se mai aminteste ca acordul cu FMI, care va trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an, este ultimul la care Romania va fi semnatara, Fondul incetandu-si misiunea in tarile care adera la UE, si ca acest acord va constitui un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri international si pentru evaluarea care va sta la baza raportului de tara al Comisiei Europene, din aceasta toamna.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.