Agentii economici s-au trezit pe ultima suta de metri sa-si comande facturi fiscale personalizate, la centrele de preluare a comenzilor formandu-se, astfel, cozi si aglomeratie. Acest lucru era insa de asteptat, drept pentru care in zonele cele mai "populate" s-a si luat masura dublarii operatorilor si a calculatoarelor.

De la 1 ianuarie 2005, agentii economici vor putea folosi doar facturi fiscale personalizate. Desi au fost "lansate" pe piata inca din luna iulie a acestui an, agentii economici nu s-au inghesuit sa si le comande, intrucat, in paralel, pana la sfarsitul anului 2004, sunt valabile si cele vechi, securizate, dar nepersonalizate.

N-aduce tot anul ce aduce luna decembrie

De la inceputul lunii decembrie insa, tipografiile abilitate de Imprimeria Nationala sa tipareasca acest gen de tipizate au fost luate cu asalt. In Bucuresti, spre exemplu, exista mai multe astfel de centre pentru preluarea comenzilor, apartinand atat tipografiilor abilitate, cat si Imprimeriei Nationale. Cu toate acestea, aglomeratia este inevitabila. "Multi agenti economici s-au trezit sa comande facturi pe ultima suta de metri. Am prelungit programul pana seara tarziu, respectiv pana la ora 19.30, dar oamenii nostri stau si dupa aceasta ora, pana la ultimul client", ne-a declarat reprezentantul unei tipografii care are centre de preluare a comenzilor in toata tara. In Bucuresti, tinand cont de concentrarea mult mai mare a activitatilor economice, se doreste preintampinarea aglomeratiei prin suplimentarea personalului si a computerelor. "Aproape ca am dublat numarul operatorilor care preiau comenzile si al calculatoarelor", ne-a mai declarat sursa citata.

Si timisorenii s-au trezit tarziu

Aglomeratia a aparut si in tara, la centrele pentru preluarea comenzilor de tipografiile abilitate de Imprimeria Nationala. La Timisoara, spre exemplu, au inceput sa apara cozile, inca de la inceputul acestei luni, ne-a declarat reprezentantul tipografiei abilitate din aceasta zona, care asigura aproximativ 95% din necesarul de tipizate al judetului. "Ne asteptam sa fie aglomeratie in aceasta perioada. Suntem insa pregatiti sa preluam toate comenzile", ne-a mai declarat reprezentantul tipografiei timisorene.

Termenul de 1 ianuarie nu se va prelungi

Reprezentantii mai multor tipografii din tara pun aceasta intarziere a agentilor economici de a-si comanda facturi fiscale personalizate pe seama faptului ca acestia ar spera intr-o prelungire a termenului de la care facturile vechi, cele nepersonalizate, vor iesi din circulatie. Directorul general al Imprimeriei Nationale, Dan Docan, transmite insa tuturor celor care spera intr-o pasuire ca nu poate fi vorba de asa ceva. "Facturile fiscale personalizate vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005, iar cele vechi, nepersonalizate, nu vor mai fi valabile. Legea este in vigoare, deci nu se va modifica termenul", a precizat directorul Imprimeriei Nationale. In aceste conditii, cei care mizau pe o prelungire a termenului vor trebui sa ia drumul centrelor de preluare a comenzilor.

51 de tipografii abilitate la nivel national

La nivel national exista 51 de tipografii abilitate de Imprimeria Nationala sa tipareasca acest gen de tipizate personalizate, si mult mai multe centre. Incepand cu 1 iulie 2004, formularele tipizate cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare se executa prin imprimarea datelor de identificare pentru fiecare utilizator. Imprimarea se executa pe fiecare exemplar original si contine informatii precum denumirea, numarul de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului, codul unic de inregistrare, atributul fiscal, sediul social, contul bancar si capitalul social. Personalizarea se realizeaza si la formularele tipizate specifice anumitor utilizatori, pentru care acestia au primit aprobare de la Ministerul Finantelor Publice (MFP). Pentru achizitia de formulare personalizate, utilizatorii trebuie sa adreseze comenzi de formulare personalizate la centrele deschise de unitatile tipografice abilitate care functioneaza sub supravegherea Imprimeriei (n.r. - toate aceste centre de preluare a comenzilor sunt afisate pe site-ul MFP - www.mfinante.ro, al Imprimeriei Nationale - www.cnin.ro si al directiilor generale ale finantelor publice judetene). In cazul in care formularele sunt personalizate fara imprimarea altor elemente grafice si sunt tiparite intr-o singura culoare, se vor putea preda clientului intr-un termen de maximum 15 zile de la inregistrarea comenzii.

Daca se doresc insa elemente grafice, mai multe culori sau tiraje mai mari, preturile si termenele de livrare se negociaza cu executantul. Pentru achizitia formularelor se va depune o comanda ferma, o imputernicire a persoanei care depune comanda, o copie a actului de identitate cu semnatura acestei persoane si o copie a codului unic de inregistrare si a certificatului de inmatriculare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.