Din cauza unui analgezic produs in conditii monopoliste

Piafen, unul dintre cunoscutele analgezice de pe piata autohtona, arde la buzunare unul dintre cei doi producatori romani de medicamente. Din cauza ca a fortat monopolul in producerea de Piafen, incalcind Legea concurentei, SICOMED trebuie sa plateasca o amenda de 500 de milioane de lei. In plus, societatea va fi obligata sa-si revizuiasca veniturile, dupa ce Consiliul Concurentei a hotarit sa confiste profiturile obtinute prin incalcarea legislatiei. Decizia vine dupa trei ani de la prima reclamatie si la scurta vreme dupa ce Uniunea Europeana a decis sa urmareasca atent activitatea Consililui Concurentei.

Consiliul Concurentei a anuntat ieri ca amendeaza cu 500 de milioane de lei societatea SICOMED, unul dintre cei doi producatori autohtoni de medicamente, pentru ca in perioada 2001-2002 a eliminat concurenta de pe piata Piafenului, incalcind legislatia in vigoare. Alaturi de SICOMED, Consiliul a mai decis sa amendeze cu 5 milioane de lei societatea Microsin SRL, cu care a colaborat producatorul de medicamente sanctionat. In octombrie 2001, Antibiotice Iasi a reclamat la Consiliul Concurentei faptul ca Microsin SRL, singurul producator al substantelor care stau la baza medicamentului Piafen, a sistat livrarile fara o motivatie economica. Societatea ieseana a avertizat atunci ca motivul acestei decizii ar putea fi o intelegere de exclusivitate semnata de Microsin cu celalalt producator de Piafen, SICOMED.

Exclusivitate abuziva

Piata romaneasca a Piafenului este acoperita atit de SICOMED, cit si de Antibiotice Iasi. SICOMED este unic producator de Piafen injectabil, in timp ce Antibiotice Iasi este unic producator de Piafen supozitoare. Practic, cele doua tipuri de Piafen nu se concureaza deoarece supozitorul nu poate fi substituit cu piafen injectabil, sustin responsabili din cadrul Antibiotice Iasi.
Dupa declansarea investigatiei, Consiliul Concurentei a descoperit ca, intr-adevar, la sfirsitul anului 2000, SICOMED si Microsin semnasera un acord prin care "componentele pentru Piafen produse de SC Microsin SRL sa fie vindute exclusiv catre SICOMED". In urma deciziei luate de Microsin, de a nu mai furniza doua substante componente catre Antibiotice, societatea a fost nevoita sa sisteze productia de Piafen supozitoare timp de citeva luni.

SICOMED si-a dublat vinzarile

Potrivit cercetarilor Consiliului, din cauza acestei decizii, in 2001 vinzarile de Piafen ale societatii Antibiotice au scazut, in timp ce vinzarile SICOMED au crescut de 2,5 ori fata de anul precedent. Exclusivitatea dintre Microsin si SICOMED a incetat in ianuarie 2002, data de la care societatea a inceput sa furnizeze componente pentru Piafen si catre Antibiotice Iasi. In urma investigatiei, Consiliul a decis sa amendeze societatile care au determinat scoaterea temporara de pe piata a Piafenului produs de Antibiotice. In plus, institutia de control a hotarit sa confiste si veniturile nete suplimentare obtinute de SICOMED in acea perioada.

Din calculele efectuate, profiturile nete suplimentare obtinute de SICOMED in acea perioada au depasit 1,1 miliarde lei. Conducerea SICOMED a anuntat ieri ca va respecta intru totul decizia Consiliului. "Acest incident dateaza din anul 2001 si nu este relevant pentru activitatea noastra actuala", a adaugat Klaas Postema, presedintele Consiliului de Administratie al SICOMED. "A fost singura data cind am avut astfel de probleme. Acum sintem in relatii foarte bune cu aceasta societate", ne-a spus ieri Nadia Comanescu, consilier in proprietate industriala al societatii Antibiotice Iasi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.