Demisii din razbunare si dueluri in familia Murdoch, detinatoarea unui gigant grup media

Intr-una din cele mai mari corporatii din lume se deruleaza o veritabila telenovela sud-americana, cu toate ingredientele genului: invidie, razbunare, santaj, rasturnare de situatii, coalitii intre membrii familiei si, mai ales, bani, multi bani.

Ruptura produsa intre magnatul media Rupert Murdoch si copiii sai, din pricina celei de-a treia casatorii, pune sub semnul intrebarii insusi viitorul managementului corporatiei News Corp. in cazul decesului bogatasului de 74 de ani.

Murdoch a intrat in conflict cu proprii copii, dupa ce si-a aratat intentia de a modifica structura fondului aflat in posesia familiei, care detine controlul asupra 28,5% din conglomeratul media. Miza este foarte mare, intrucat cele 28,5% valoreaza nici mai mult, nici mai putin decat...6,1 miliarde de dolari.

Cand Murdoch a divortat de cea de-a doua sotie, Anna, si-a dat acordul pentru ca cei trei copii ai lor - Elisabeth, Lachlan si James - la care se adauga fiica lui Murdoch din prima casatorie, Prudence, sa primeasca cele 28,5%.

O familie mult prea numeroasa

In 1999, Murdoch a dat o noua lovitura familiei sale, casatorindu-se pentru a treia oara, cu Wendi Deng, o fosta directoare executiva adjuncta la News Corp, de origine chineza. Ca urmare, Murdoch mai are inca doi copii, doua fiice, pe care ar vrea sa le introduca (ati ghicit!) in acelasi fond, cu drepturi egale.

Pana la izbucnirea unui adevarat razboi nu a mai fost decat un pas, stiut fiind ca mai multe guri la aceeasi masa te lasa cu burta pe jumatate plina. Taberele deja s-au format: copiii in varsta versus cei tineri, de care Murdoch ar fi mai apropiat.

Un rezultat direct al conflictului il constituie demisia lui Lachlan Murdoch, 33 de ani, cel mai mare fiu al magnatului, din functia de deputy chief operating officer la News Corp., decizie care a transmis o unda de soc in interiorul companiei si pe Wall Street.

Lachlan era vazut ca viitorul CEO al companiei, un veritabil Murdoch, versat om de afaceri si personaj cu prestanta.

Pe langa motivul evident al telenovelei familiale, Lachlan Murdoch ar mai avea de reprosat faptul ca s-a trezit "pe dinafara" la negocierile cu posturile de televiziune din sanul grupului, un factor esential al generarii profitului, desi pozitia ii permitea si chiar reprezenta o obligatie derivata din aceasta.

Rupert Murdoch, acest Rege Lear al timpurilor moderne, se apara in fata presei si incearca sa mentina aparentele vizavi de un Wall Street care apleaca urechea asupra oricarei barfe cu miros de bani: "Nu exista nici o disputa. Toti copiii mei sunt tratati egal".

Cine sunteti dumneavoastra, domnule Lachlan Murdoch?

Lachlan Murdoch provine dintr-o dinastie care a incalcat prima lege a capitalismului, si anume "Sa nu amesteci niciodata afacerile cu familia".

Lachlan Murdoch era vazut ca pretendentul favorit la tronul companiei new-yorkeze News Corp, un veritabil imperiu media, infiintat de tatal sau, Keith Rupert Murdoch.

Pe 9 decembrie 2004, tanarul Murdoch a stralucit intr-un frac negru in salile splendidului Waldorf-Astoria. Public pe masura: toata floarea orasului New York, elita politicii si afacerilor, alaturi de primarul Michael Bloomberg si guvernatorul statului, George Pataki.

Lachlan s-a prezentat pentru a primi, in numele jurnalului New York Post (vechi de 204 ani si poate cea mai de pret bijuterie a coroanei News Corp.) Medalia de Aur pentru "contributii deosebite aduse orasului New York." Aceasta distinctie a mai fost acordata, de-a lungul timpului, familiei Rockefeller, lui Rudy Giuliani si Carnegie Hall.

In luna aprilie, Lachlan a "impuscat" inca o distinctie: premiul "Media Person of the Year", acordat cu ocazia Festivalului de Film de la Cannes pentru rolul detinut in dezvoltarea News Corp., in cadrul careia, fratele sau mai mic James conduce BskyB (televiziune prin satelit).

Mai mult, in luna mai a.c. a venit momentul recunoasterii meritelor lui Lachlan: board-ul director i-a crescut salariul anual (cu bonusuri incluse) la 3,8 milioane de dolari, de la 2,6 milioane de dolari in anul anterior.

Toate acestea raman un vis frumos. Lachlan si-a dat demisia si se va intoarce in Australia natala, impreuna cu sotia si fiul lor de noua ani, Kalen.

Intrebarile raman deschise: Au ajuns cele doua generatii la un punct fara intoarcere? Tatal i-a retezat fiului puterea de decizie? A cerut Lachlan sa preia ACUM fraiele corporatiei? A fost James implicat in vreun fel? Urmeaza un scandal mai amplu cu dezvaluiri picante, generat de Lachlan?
Rupert Sr. ramane un monarh autocrat, cu sase copii, avand varste cuprine intre 2 si 46 de ani, rezultati din trei casatorii.

S-ar parea ca greul apasa acum pe umerii lui James, 32 de ani, singurul Murdoch angajat prorpiu-zis la News Corp.

In ciuda aparentelor, Lachlan nu a avut un trecut prea glorios. Dupa ce a abandonat . cursurile la Harvard, a lansat o casa de discuri pentru muzica rap, care nu a avut succes. S-a luat apoi de internet, in plina explozia a acestui sector, insa nu a avut rezultatele scontate. Pe de alta parte, James se poate lauda cu o cariera academica de exceptie, dezvoltarea canalului Star TV in Asia si BskyB.

Saga familiei Murdoch este departe de a se fi incheiat. Amestecul de bogatie ostentativa, multiple nunti si divorturi, tradare, injunghieri pe la spate, ambitii globale, ideologie corporatista, rivalitati imaginare si reale intre membrii familiei nu a ajuns inca la apogeu.

Exilul lui Lachlan vine sa confirme teza ca News Corp.este o jungla. Supravietuieste cel mai puternic.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.