Ritmul de crestere a importurilor s-a accelerat in iunie, ajungand la 25,1% fata de a sasea luna a anului trecut. Normele BNR de limitare a creditului de consum, considerat un mare generator de importuri, vor tine jos dobanzile la credite

Soldul negativ al balantei comerciale s-a majorat din nou in luna iunie, la 980,4 milioane de euro fata de 903,5 milioane de euro in luna mai, ridicand deficitul pe primele sase luni la 4,2 miliarde de euro, cu peste 1,2 miliarde de euro mai mult ca in 2004, potrivit Institutului National de Statistica.

Dezechilibrul comertului exterior a fost, in primul semestru al anului precedent, de 2,96 miliarde de euro.

In perioada ianuarie-iunie a acestui an, importurile au consemnat o crestere mult mai ridicata decat exporturile, ajungand la finele lunii iunie la 14,7 miliarde de euro, cu 22,9% mai mult comparativ cu intervalul similar din 2004. Pe ansamblul primelor sase luni, exporturile au avansat cu 16,6%, la 10,53 miliarde de euro.

Importul s-a accelerat in iunie

Ritmul de crestere a importurilor s-a accelerat in iunie, ajungand la 25,1% fata de a sasea luna a anului trecut, fata de o crestere de 19,2% in luna mai.
Valoarea importurilor a fost de 2,84 miliarde de euro in iunie, fata de 2,67 miliarde de euro in mai 2005 si 2,26 miliarde euro in iunie 2004.

In acelasi timp, ritmul de crestere a exporturilor a fost in iunie 2005 de 13,6% fata de iunie 2004, comparativ cu ritmul de 12,9% din mai.

Exporturile au avansat la 1,86 miliarde de euro, comparativ cu 1,77 miliarde de euro in mai 2005 si 1,63 miliarde de euro in iunie 2004. Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas tarile din UE, care detin o pondere de 69,1% in structura exporturilor, si de 63% in cea a importurilor.

Masini si, implicit, petrol

Cea mai importanta crestere pe categorii de marfuri importate in intervalul ianuarie-iunie 2005 s-a regasit la mijloacele de transport, a caror valoare a urcat cu 46,5%, la 1,48 miliarde de euro. Importurile de produse minerale au urcat cu 45,9%, la 2,25 miliarde de euro.

Aceste ritmuri de majorare s-au regasit si la exporturile acestor produse, valorile fiind insa mai reduse. Astfel, exporturile de produse minerale au urcat cu 59%, la 1,043 miliarde de euro, iar cele de mijloace si materiale de transport cu 44%, la 777,9 milioane de euro.

Presiune pe balanta de plati

Deficitul comercial este principalul element care a determinat deteriorarea balantei de plati a Romaniei anul trecut, cand soldul negativ al contului curent a urcat la 7,5% din PIB. Si anul acesta importurile de consum raman principalul factor care ameninta contul curent al Romaniei. Estimarile pentru acest an indica o noua crestere a deficitului balantei de plati, la 7,75% din PIB. Deficitul de cont curent a urcat in mai la peste 2,3 miliarde de euro.

Credite mai greu de accesat, dobanzi mai mari

Guvernul a anuntat ca ar putea majora, anul viitor, cota standard de TVA de la 19% la 22%, masura vazuta de analisti ca o incercare de a limita cresterea consumului care a pus presiune pe importuri.

Pe de alta parte, BNR a pregatit un pachet de masuri de limitare a creditului de consum, considerat un mare generator de importuri, care va intra in vigoare de luna viitoare. In acelasi sens vor lucra, se pare, si dobanzile, care dupa o lunga perioada de scadere ar putea reveni pe un trend ascendent din cauza cresterii inflatiei. BNR estima la inceputul anului o inflatie de 7%. Doua majorari ale tarifelor la utilitati au incurcat insa socotelile bancii centrale, care este acum obligata sa prevada o inflatie de circa 8%.

Majoritatea bancilor s-au grabit sa reduca dobanzile la depozite sub acest procent. Ele vor fi nevoite sa revina cu dobanzile la peste 8% pe an, ceea ce va atrage automat o marire a dobanzilor la credite. Exista totusi o mica posibilitate ca dobanzile la credite sa nu fie afectate, avand in vedere ca in ultimul timp au aparut primele semne de concurenta pe piata bancara, un fenomen care ar putea fi amplificat chiar de noile norme prudentiale emise de BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.