Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de catre stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ, printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea 541/ 2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Astfel, prima acordata de stat va fi, de acum inainte, de 15% din suma economisita de client intr-un an, dar nu va putea depasi echivalentul in lei a 100 de euro, calculat la rata de schimb leu-euro comunicata de BNR. Pentru tinerii de pana in 35 de ani cu trei sau mai multi copii, prima poate ajunge pana la 130 de euro. "Guvernul a aliniat, astfel, prevederile legislatiei romanesti in domeniu cu prevederile similare din tarile europene in care functioneaza economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ", se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

Anterior legea prevedea ca prima acordata de stat sa fie de 30% din suma economisita intr-un an, iar cuantumul sau nu putea depasi un salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de autoritatea nationala de statistica la finele anului. Ordonanta adoptata de Guvern abroga din Legea 541/2002 articolul potrivit caruia primele acordate si dobanzile bonificate la depozitele clientilor, nu erau incluse la calculul impozitului pe venit.

Citeste si:

Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, singura institutie care ofera un produs de economisire creditare in domeniul locativ, considera ca numai stabilitatea cadrului legal creeaza premisele dezvoltarii unui segment de piata, a dezvoltarii unei nise de piata cu potential.

"Actionarii nostri au decis anul trecut sa faca o investitie de 15 milioane de euro plecand de la existenta unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire -creditare pentru domeniul locativ - Legea 541/2002. Ii vom informa pe actionarii nostri despre modificarile aduse Legii 541/2002, vom analiza impreuna si vom stabili strategia viitoare pe piata romaneasca. In celelalte tari unde actionarii nostri au infiintat banci similare, cadrul legal a fost modificat, insa dupa mai multi ani de la demararea activitatii de economisire-creditare. De exemplu, in Slovacia prima de la stat a ramas nemodificata - la 40% - timp de 6 ani, in timp ce in Cehia - 25% - cinci ani", se precizeaza intr-un comunicat al bancii.