Un necaz nu vine niciodata singur. Cel putin din perspectiva celor care s-au folosit de slabiciunile sistemului bancar. Incepand din aceasta saptamana, Biroul de Credit si-a largit baza de cuprindere astfel incat sa reflecte totalul creditelor angajate de catre clientii bancilor, persoane fizice. Pana in prezent, Biroul de Credit nu oferea decat informatii referitoare la neplata ratelor, nu si la numarul de credite ale unei singure persoane. Biroul de Credit, la care actionari sunt bancile comerciale, este o institutie privata.

Daca acest mecanism de supraveghere a comportamentului celor care au obligatii de plata fata de banci ar fi fost functional de mai mult timp, poate nici normele bancii centrale nu ar mai fi fost atat de restrictive. Sigur, nu ar fi salvat dezechilibrele induse de volumul mare de importuri de bunuri de larg consum favorizate de cursul favorabil, dar ar fi atenuat imboldul calificat drept distrugator asupra creditului imobiliar. Baza de date ar putea fi adusa la zi pana la sfarsitul acestui an. "In noile conditii, baza de date va depasi inregistrari de ordinul milioanelor, desi acestea vor privi credite luate de persoane fizice. Trebuie avut in vedere ca vor fi incluse chiar si cardurile de credit sau de debit cu descoperire de cont", precizeaza aceeasi sursa.

La baza de date a Biroului de Credit sunt conectate in prezent 19 institutii financiare, care acopera 97% din piata de retail (pentru clienti persoane fizice). In paralel, mai functioneaza si Centrala Riscurilor Bancare (CRB) din BNR, dar aceasta centralizeaza informatiile legate de comportamentul de plata al persoanelor fizice si juridice pentru credite de peste 20.000 lei noi (200 milioane lei vechi). Incepand din luna septembrie 2004 au intrat si clientii cu restante pentru credite sub nivelul mentionat.

Se prefigureaza, asadar, o concurenta intre BNR si Biroul de Credit pentru informatia legata de comportamentul de plata al persoanelor fizice. Biroul de Credit actualizeaza zilnic baza de date, iar CRB o data pe luna. Este posibil ca, de anul viitor, sa ramana o singura baza de date, afirma surse din piata, in prezent purtandu-se discutii pe aceasta tema intre BNR si Biroul de Credit.

In acest moment mai exista o baza de date a rauplatnicilor, aflata la dispozitia companiilor de leasing membre ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania. ASLR acopera insa 60% din piata de leasing, restul fiind impartit intre Asociatia de Leasing Bancar (care apeleaza la serviciile Biroului de Credit) si companiile neafiliate vreunia dintre asociatii. La sfarsitul lunii mai, platile restante se ridicau la aproape 1.100 de miliarde de lei vechi. "Trendul platilor restante este in crestere", precizeaza aceleasi surse.
* In Romania sunt aproximativ 3,5 milioane de persoane care au apelat la o forma de finantare institutionala (banci comerciale, companii de credit de consum)
* 160.000 de persoane fizice au un credit restant
* 23.500 au restante de plata la mai mult de doua banci
* 10 credite - este recordul de credite pentru o singura persoana. Aceasta nu ar fi fost identificata daca nu ar fi intrat in incapacitate de plata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.