Sume uriase care ar fi putut intra in buzunarul statului ca impozite aferente tranzactiilor cu imobile si terenuri parcelate au ramas in buzunarele speculatorilor, au apreciat ieri mai multi vorbitori la un seminar organizat de FinMedia.

Cauzele acestei situatii sunt legate de lipsa de procedura, argument invocat de oficialii Ministerului Finantelor. In ultimii ani, zona de nord a Capitalei, precum si periferiile unor orase importante, precum Timisoara, au fost cuprinse de febra construirii de blocuri de catre persoane fizice neinregistrate, cu scopul revanzarii la bucata. Profituri mari, fara plata de impozite, au fost obtinute si prin cumpararea de terenuri si revanzarea de parcele la preturi mari.

Argumentul lipsei de procedura nu i-a convins insa pe specialisti. "Prevederile Codului Comercial sunt suficient de clare. Fiscul nu a facut nimic pentru impozitarea acestora. Sunt persoane care au construit in zona de nord (n.r. - a Capitalei) blocuri de o suta de apartamente, fara sa fie inregistrati, fara sa plateasca impozit pe profit, fara sa fie platitori de TVA", spune avocatul Gabriel Biris, de la firma Salans.

Desi afirma ca "am fost tributarii lipsei de procedura", pana la ultima modificare a Codului Fiscal, Cornelia Petreanu accepta ca speculantii ar fi putut fi sanctionati cel putin prin prisma faptului ca nu detineau un cod de inregistrare fiscala, in conditiile in care operatiunile de vanzare-cumparare erau evident destinate obtinerii de profituri. Dupa 1 iunie, data de la care a fost introdusa impozitarea tranzactiilor imobiliare, este sesizabila o usoara scadere a preturilor, precum si esantionul celor care faceau specula, mai spune Petreanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.