Pentru a face fata avalansei de procese inevitabile dupa adoptarea prin ordonanta de urgenta a legilor proprietatii, guvernul a decis infiintarea de "tribunale ale pamantului", care sa judece rapid toate procesele funciare. Potrivit ordonantei de urgena adoptate in ultima sedinta de guvern, "judecarea proceselor funciare se face de urgenta si cu precadere, inclusiv in perioada vacantelor judecatoresti.

Termenele de judecata acordate de instanta nu vor putea fi mai mari de 15 zile, cu exceptia cazului cand partile sunt de acord cu acordarea unui termen mai lung". Procesele funciare se vor solutiona de catre complete specializate.

Consilierul juridic al ministrului agriculturii, Mircea Valentin, a declarat, pentru "Averea", ca sefii instantelor vor decide ce judecatori vor specializa pe acest domeniu, personalul fiind acelasi.

"Noi ne gandim ca acesta este un proces tranzitoriu. Speram ca intr-un an sau doi, in care vor avea loc mai multe procese legate de proprietatea funciara, situatia sa revina la normal. Vrem sa ii aducem pe judecatorii desemnati sa faca parte din aceste complete specializate la Bucuresti, pentru doua saptamani, o luna, in vederea realizarii unor training-uri. Ei trebuie sa invete foarte bi-necum trebuie aplicate aceste legi", a afirmat Valentin.

Hotararile pronuntate de instantele judecatoresti in procesele funciare in prima instanta sunt supuse numai recursului. Hotararile definitive si irevocabile susceptibile de inscriere in cartea funciara sunt comunicate din oficiu de catre instanta de judecata birourilor de carte funciara.

Ministrul agriculturii, Gheoghe Flutur, a anuntat recent infiintarea de birouri cadastrale in mai multe localitati pentru a se incepe intabularea terenurilor in Cartea Funciara, potrivit noilor prevederi.

Totodata, Flutur a promis ca, in cel mai scurt timp posibil, va putea fi accesata si renta viagera in vederea stimularii concentrarii terenurilor de la proprietarii in varsta la cei tineri si vor putea fi acordate despagubiri persoanelor care nu vor putea intra in posesia bunurilor imobiliare, terenuri si cladiri, pe care le-au detinut.

Motivul pentru care actul normativ privind proprietatea, desi adoptat sub forma prezentei ordonante de urgenta, nu este aplicabil este reprezentat de absenta normelor metodologice.

Sambata, la Suceava, ministrul Flutur a anuntat ca acestea vor fi adoptate in cel mai scurt timp, astfel incat legile proprietatii sa poata fi aplicate din aceasta vara.

Flutur a afirmat ca doreste accelerarea reformei proprietatii, motiv pentru care a promovat prin Ordonanta de Urgenta textele de lege din pachetul pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. "Avem in vedere lunile de vara in care se poate face punere in posesie, cand ziua este mare si poti sa lucrezi faza de teren.

De aceea, am promovat legile care rezolva retrocedarea integrala pentru toti proprietarii", a spus Flutur.

A disparut taxa pentru trecerea terenului agricol in intravilan

Taxa de trecere a unui teren agricol in intravilan, care ajungea pana la 400% din pretul de achizitionare a terenului, a fost eliminata. Prin noile legi ale proprietatii, Guvernul a modificat si modalitatea prin care se poate trece un teren in intravilan: prin ordin al directorului Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala, cu avizul Ministerului Agriculturii, si nu ca pana in prezent, la propunerea consiliilor locale, prin hotarare a Guvernului si cu avizul Ministerului Agriculturii. Noile reglementari intrate in viigoare o data cu adoptarea de catre guvern a ordonantei privind proprietatea elimina exceptiile de la restituirea in natura a imobilelor, inclusiv a celor in care se afla sedii ale partidelor politice, ambasadelor, institutiilor publice.

Pentru institutiile publice, in principal scoli si spitale, sunt prevazute termene de pana la cinci ani pentru mentinerea destinatiei acestora. Actul normativ stipuleaza ca fostii proprietari, carora nu li se pot retroceda imobilele in natura, vor fi despagubiti cu titluri de plata cotate la bursa, prin intermediul Fondului Proprietatea. Conform noii legislatii, valoarea bunurilor pentru care se solicita masurile reparatorii va fi stabilita de evaluatori autorizati de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. De asemenea, legea prevede infiintarea oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara in fiecare judet.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.