Week-endul care tocmai a trecut a umplut plajele de pe litoralul romanesc. Daca in primele zile din iulie vremea rea parea sa dea inca de furca turistilor, meteorologii ne asigura ca la mare soarelesi-a intrat deja in drepturi. Astfel, reprezentantii agentiilor de turism sunt convinsi ca in iulie si august vor reusi sa egaleze vanzarile de anul trecut. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), vanzarile care s-au inregistrat pana acum la pachetele turistice pentru litoralul romanesc au fost cu 40% mai reduse fata de estimari.

Vremea capricioasa a dat de furca atat turistilor, cat si agentiilor de turism. Totusi, previziunile meteorologice sunt optimiste pentru urmatoarea perioada. Lucia Morariu, presedintele ANAT, ne-a declarat ca s-a trimis deja Agentiilor de turism prognoza meteo valabila pentru urmatoarele saptamani. In acest sens, ea s-a aratat increzatoare, subliniind ca, "din informatiile furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie, vremea se anunta favorabila mai ales pentru perioada 10 iulie - 15 august". O demonstreaza chiar si week-endul trecut. In unele statiuni, plajele erau pline ochi.
Lucia Morariu a adaugat ca pana in prezent litoralul romanesc a inregistrat scaderi semnificative ale turistilor, fiind vorba de vanzari ale pachetelor turistice cu 40% mai scazute.

Tarife mai mari cu 30% sau chiar duble

Tarifele pe Litoral au crescut deja incepand din iulie, in medie cu 20 - 30 %. Unii hotelieri insa au facut salturi destul de mari de la un pret la altul. De exemplu, sunt hoteluri de doua stele in Mamaia unde de la 800.000 de lei, cat costa o camera single in iunie, s-a ajuns la un pret de 1,6 milioane lei in prezent. Practic, s-a dublat.

Chiar si asa, hotelierii sunt convinsi ca abia vor putea face fata solicitarilor din aceasta perioada si ca in doua luni vor egala vanzarile inregistrate anul trecut pe intreg sezonul estival. De asemenea, potrivit ANAT, touroperatorii estimeaza ca luna septembrie va atrage multi turisti, atat datorita preturilor scazute, cat si prognozei meteo, care se anunta favorabila. De la ANAT mai aflam ca, pentru a atrage turistii, o serie de agentii au continuat ofertele de genul " platesti 5 nopti, stai 6", iar anumite hoteluri accepta si solicitari pentru doua sau trei nopti.

La particulari, pentru o camera scoateti din buzunar intre 400.000 si 600.000 de lei, in timp ce, daca plecati la mare cu cortul, taxa pe noapte este de aproximativ 100.000 de lei. Conform statisticii ANAT, statiunea Mamaia ramane in top, cu 40 % din vanzari, urmata de Saturn, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Venus, Olimp, Costinesti.

In patru-cinci ani, poate ajungem la nivelul bulgarilor

Daca ar fi sa facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, vecina noastra de la sud de Dunare ramane in continuare o destinatie foarte atractiva pentru turistii straini. Desi reprezentantii Agentiei Nationale de Turism declarau de curand ca vom avea in jur de 80.000 de turisti straini pe litoralul Marii Negre, se pare ca vecinii nostri bulgari sunt cu mult inaintea noastra. "Bulgaria a devenit deja o destinatie atractiva pentru turistii straini. Sper ca, in patru-cinci ani, litoralul romanesc sa ajunga la nivelul celui din Bulgaria. Pentru aceasta insa va trebui sa investim foarte multi bani", ne-a mai spus Lucia Morariu.

Francezii vor in Delta

In privinta turistilor straini care prefera Vacanta la tara, Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), ne-a declarat ca, din totalul turistilor prezenti pana acum in statiunile montane, 25% sunt straini. Marilena Stoian "se asteapta chiar la o crestere a numarului acestora din luna august, cand strainii isi iau concediile". Cei mai multi vin din Franta, Israel, Germania si cauta mai ales manastirile din Neamt si Bucovina, zonele Sibiului si ale Brasovului. Nici Delta Dunarii nu este uitata. Aceasta insa este preferata francezilor, a adaugat oficialul ANTREC.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.