Vineri, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat modificarea normelor privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, in concordanta cu memorandumul de politici economice agreat cu FMI. Normele vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Noile reglementari stipuleaza ca totalul angajamentelor de plata lunare - rata creditului si dobanda aferente tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si ale altor contracte de aceeasi natura (leasing, cumparare de bunuri in rate) - nu poate depasi un plafon de maximum 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Totodata, angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu vor putea depasi 30%, respectiv 35% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei sale. Banca centrala argumenteaza oportunitatea masurii si prin ultimele date statistice, conform carora, in luna mai, creditarea s-a mentinut pe o curba ascendenta, creditul neguvernamental inregistrand o crestere reala de 25,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Privind in structura creditului neguvernamental, se pot constata tendinte potential generatoare de dezechilibre. Dinamica creditului in valuta, care in luna mai a atins cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani, a devansat-o semnificativ pe cea a componentei in lei. Ritmul alert al cresterii creditului in valuta induce potentiale riscuri pentru stabilitatea macroeconomica si financiara - reduce eficacitatea politicii monetare, stimuleaza importurile si poate amplifica riscul valutar la nivelul sistemului bancar, explica conducerea BNR.

Drept urmare, CA al BNR considera ca se impun masuri suplimentare pentru descurajarea creditarii in valuta, pentru imbunatatirea structurii creditului neguvernamental si prevenirea aparitiei unor potentiale riscuri de ordin prudential. Masurile vizeaza modificarea unor parametri ai mecanismului rezervelor minime obligatorii si a normelor privind creditarea persoanelor fizice. CA al BNR a hotarat extinderea aplicarii ratei de 30% asupra tuturor pasivelor in valuta, indiferent de scadenta si de data atragerii lor, masura care va fi implementata in doua etape: 24 iulie-23 august 2005 - o rata de 15% pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de 2 ani atrase inainte de 23 februarie 2005 inclusiv, si a unei rate de 30% incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2005 pentru pasivele mentionate anterior.

S-a decis, de asemenea, reducerea, de la 18% la 16% a ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de 2 ani, incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2005. CA al BNR a aprobat, de asemenea, liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate, decizie care se doreste a contribui la atenuarea presiunilor de apreciere a leului. Cu toate acestea, fluxul constant al intrarilor de capital din ultimele luni a continuat sa exercite o relativa presiune in sensul aprecierii leului.

Calendarul de liberalizare a contului de capital convenit cu Uniunea Europeana prevede atingerea convertibilitatii totale pana la 1 septembrie 2006, o data cu ridicarea restrictiilor privind operatiunile cu instrumente de piata monetara care au un potential speculativ mai pronuntat.

* Angajamentele de plata lunare nu vor putea depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului
* Dupa caz, ratele nu vor putea depasi 35% din veniturile familiei solicitantului de credit
* Banca centrala va extinde rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale la 30% din totalul finantarilor in valuta cu scadenta mai mare de 2 ani
* Avansul pentru creditul de consum, 25 la suta din valoarea bunului


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.