6 ore de stralucire a soarelui in deserturi furnizeaza mai multa energie electrica decat necesarul de consum al omenirii pe un an de zile
De la aceasta realitate a luat nastere mai intai ideea, iar apoi unul dintre cele mai ambitioase proiecte tehnice din istorie.

Proiectul DESERTEC a fost lansat oficial pe data de 13 iulie 2009, la Muenchen, de catre 12 companii de top: Muenchener Rueck, Siemens, E.ON, RWE, HSN Nordbank, Deutsche Bank, ABB, MAN Solar Millennium, Abengoa Solar, Cevital si M+V Zander.

Instalatii uriase, amplasate pe o suprafata totala de 17.000 km² vor capta energia solara in deserturile din Africa de Nord si Asia, pe care o vor transforma in energie electrica ce va fi transportata catre statele beneficiare printr-o super retea de cabluri de inalta tensiune.

Pana in anul 2050 va fi acoperit in acest fel 15% din necesarul energetic european, insa 85% din energia electrica produsa in cadrul proiectului DESERTEC va fi totusi utilizata de catre statele participante la proiect din regiunile Africa de Nord si Asia. Se estimeaza ca investitiile realizate pana in 2050 in centralele solare si liniile de transmitere vor totaliza 400 miliarde EUR.

Planurile detaliate ale proiectului, incluzand necesitatile tehnice si financiare, vor fi dezvoltate pana in anul 2012 de catre compania DII Gmbh (Initiativa Industriala DESERTEC). Aceasta companie a fost infiintata pe 30 octombrie 2009 la Muenchen, conform legislatiei germane, avand ca asociati cele 12 companii participante la proiect si Fundatia DESERTEC.

Tehnica ce va fi utilizata in cadrul proiectului nu pune probleme, functionand deja de zeci de ani cu succes in SUA si Spania. Este vorba despre instalatii parabolice care reflecta cu ajutorul oglinzilor lumina solara asupra unui receptor prin care curge un ulei special, pe care energia solara il incalzeste la aproximativ 400 grade Celsius. Uleiul fierbinte curge intr-un schimbator de caldura in care aburii generati antreneaza o turbina, astfel fiind produsa energia electrica. In comparatie cu instalatiile fotovoltaice (cu celule solare), aceasta solutie prezinta avantajul ca va putea fi furnizata energie si noaptea, prin integrarea in instalatie a unor decantoare de sare, care pot asigura caldura necesara antrenarii turbinei.

Potentialul economic si ecologic al proiectului este imens, initiativa fiind considerata un pas urias in directia asigurarii permanente a conditiilor vitale ale omenirii. Singurele aspecte inca neclarificate sunt asigurarea integrala a finantarii, stabilirea locului exact de amplasare al centralelor si retelelor de transport a energiei electrice si masurile necesare de eliminare a riscurilor care au fost evaluate. Este sigur insa ca nu mai exista posibilitatea de a da inapoi din punctul in care s-a ajuns pana in acest moment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.