Inca din iarna acestui an au inceput sa circule zvonuri ca afacerile MTS Leasing nu erau tocmai curate. Acestea au ajuns mai mult ca sigur si la urechile autoritatilor romane, care nu au luat nici o masura. Aceasta concluzie poate fi trasa cu usurinta, avand in vedere turnura pe care a luat-o acest scandal, mai precis faptul ca reprezentantii MTS recunosc o deturnare de fonduri, pe care, insa, nu si-o asuma.

Ceea ce putina lume stie este ca MTS Leasing nu este o persoana juridica romana, ci o reprezentanta a unui SRL din Germania care a fost autorizata in 2004 de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), condus la acea vreme de Dan Ioan Popescu.

Autorizatia, eliberata in februarie 2004

Deschiderea reprezentantei MTS Leasing in Romania a fost eliberata de MEC in februarie 2004 prin autorizatia nr. 1309. Firma functiona in Germania de numai cateva luni - din noiembrie 2003 si avea un capital social de 25.000 euro. Oficialii Coface Intercredit ne-au declarat ca in Germania capitalul social minim pentru infiintarea unui SRL este exact 25.000 euro. In aceste conditii, apare intrebarea: cum a autorizat institutia condusa de Dan Ioan Popescu aceasta firma pentru a-si deschida reprezentanta in Romania sI a derula activitati de leasing imobiliar estimate la sute de milioane de euro, daca era infiintata de numai cateva luni?

Dupa un an de activitate in Romania, capitalul MTS Leasing a fost majorat la 250.000 euro.

Bonitatea firmei, sub semnul intrebarii

Mai mult, Decretul-Lege 122 din 1990 - actul normativ in baza caruia MEC a acordat autorizatia de frunctionare a reprezentantei - arata ca firmele care solicita autorizare pentru deschiderea unei reprezentante in Romania trebuie sa-si dovedeasca bonitatea. Documentele depuse de MTS Leasing pentru obtinerea autorizatiei nu dovedesc insa si bonitatea firmei, chiar daca exista o scrisoare eliberata de Frankfurter Volksbank din Germania. Specialisti din mediul bancar ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca aceast document nu reprezinta insa o scrisoare de bonitate, ci mai degraba o scrisoare de recomandare.

Mai mult, sursele citate au apreciat, avand in vedere modul in care este redactat documentul mentionat, ca MTS Leasing nu este un client important al respectivei banci. Scrisoarea este adresata "d-lui dr. Metzen" si nu unui tert, nu sunt oferite informatii despre firma MTS Leasing, documentul fiind "extrem de acoperitor pentru banca", ne-au explicat sursele citate.

Dobanda, carligul MTS

Firma de leasing practica o dobanda extrem de mica, de numai 5%, cu doua-trei puncte procentuale mai mica decat rata dobanzii practata de celelalte societati de pe piata. Cei care doreau sa obtina finantarea MTS Leasing trebuiau sa depuna un avans de cel mult 30% din valoarea imobilului. Daca detineau un teren, cedau dreptul de folosinta al acestuia firmei germane. Solicitantii puteau obtine finantarea MTS chiar depunand un avans de numai 10% din valoarea viitoarei constructii. Comparativ cu ofertele celelorlalte societati de leasing, oferta MTS era fantastic de avantajoasa! S-au gasit, insa, destui naivi care sa cada in plasa.

MTS, primul loc la publicitate

MTS Leasing s-a remarcat prin reclama agresiva pe care si-a facut-o: primul loc in clasamentul firmelor de profil intocmit in functie de sumele cheltuite atat in 2004, cat si in 2005. Potrivit datelor Agentiei de monitorizare Alfa Cont, MTS Leasing este prima in topul societatilor de leasing la capitolul cheltuieli pentru publicitate, cu peste 890.000 euro platiti in 2004, respectiv, 1,12 milioane de euro in 2005, adica aproape doua milioane de euro intr-un an sI jumatate. Aceste sume sunt calculate potrivit tarifelor afisate de institutiile media, fara a fi scazute reducerile practicate de acestia pentru unii dintre clienti sau barterele.

Sumele cheltuite de celelate societati de leasing din clasament sunt fantastic de mici fata de banii investiti de MTS Leasing in imagine. Mai precis, in 2004, MTS Leasing a cheltuit pentru cumpararea de publicitate 891.000 euro fata de numai 196.000 euro, suma cheltuita de a doua firma dfin clasament - Volksbank Romania. In primele cinci luni din 2005, MTS a aruncat pe publicitate 1,12 milioane de euro, in timp ce a doua firma din clasamentul aferent lui 2005, International Leasing, a cheltuit numai 65.250 euro!

SAPARD suspenda protocolul cu MTS

Agentia SAPARD a anuntat, ieri, ca suspenda protocolul de colaborare incheiat cu firma MTS Leasing GmbH, pana la clarificarea situatiei juridice si financiare a societatii, potrivit Mediafax. Agentia SAPARD solicita explicatii vizavi de informatiile mediatizate si clarificarea situatiei juridice. Totodata, Agentia precizeaza ca protocolul incheiat cu MTS Leasing nu a produs consecinte financiare negative pentru Agentia SAPARD si nici pentru beneficiarii programului, intrucat proiectele depuse care au apelat la aceasta forma de cofinantare se afla in etapa de precontractare.

MTS: In zece zile deblocam platile

Liviu Tavaliuc, directorul agentiilor MTS Leasing din Timisoara, care sustine ca este si purtatorul de cuvant al firmei pe perioada in care oficiali reprezentantei firmei germane nu sunt in Romania, ne-a declarat ca in zece zile firma va debloca platile catre clienti. "Platile sunt sistate pentru verificarea facturilor deoarece constructorii au umflat facturile. (...) Suntem in reorganizare administrativa si financiara", a spus Tavaliuc. Reamintim ca, potrivit presei centrale, MTS Leasing nu mai deconteaza sumele cheltuite de clientii sai pentru construirea de imobile finantate in leasing. MTS Leasing a confirmat ieri, agentiei Mediafax, ca unul dintre consilierii financiari ai companiei, Calin Armen, a deturnat fondurile societatii si a disparut. Totodata, firma de leasing a anuntat ca va ramane in piata si ca va oferi detalii intr-o conferinta de presa, saptamana viitoare.

Personaje controversate angajate de firma de leasing

MTS Leasing a confirmat ca unul dintre consilierii financiari al firmei, Calin Armen, a deturnat fondurile societatii si a disparut. Potrivit unui articol publicatt de Evenimentul zilei in septembrie 2002, Calin Armen este partener de afaceri cu personaje din lumea interlopa a Capitalei. Mai mult, autorii articolul afirma ca "la o privire mai atenta asupra personajului Calin Armen, am descoperit o intreaga structura mafiota cu radacini adanci, tocmai in Rusia".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.