Un numar de 748 de firme dintr-un numar de 4300 selectate au fost premiate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) la a cea de-a XI-a editie a Topului National al Firmelor - sectiunea Industrie, informeaza Rompres. "Importanta acestui top nu poate fi contestata in conditiile in care, fara o industrie puternica, economia romaneasca nu se poate dezvolta iar faptul ca atat de multe companii au indeplinit cerintele din ce in ce mai exigente demonstreaza ca suntem pe drumul cel bun", a declarat prim vice-presedintele CCIRB, Nicolae Vasile.

Indicatorii generali utilizati pentru clasificarea firmelor reprezinta conditii fundamentale ale performantei societatilor comerciale. Astfel, au fost analizate cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului curent si efortul de dezvoltare. Topul a fost structurat pe 19 industrii, de la industria de masini si echipamente la industria confectiilor, de la industria mobilei la industria extractiva. La fiecare industrie, firmele au fost clasificate in functie de dimensiunea lor: intreprinderi foarte mari, intreprinderi mari, intreprinderi mijlocii, intreprinderi mici si microintreprinderi.

Pentru clasificarea firmelor, comisia de jurizare a luat in calcul doar firmele care au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii: rata profitului curent de minimum 1%, dar care sa nu depaseasca 100%, o cifra de afaceri de minimum 1,8 miliarde de lei pentru microintreprinderi si peste 2,5 miliarde de lei la celelalte categorii de firme si numarul minim de doi salariati.

In premiera, Topul a fost structurat pe sase domenii distincte: Industrie, Cercetare-dezvoltare si High-Tech, Agricultura, Silvicultura si Industrie Alimentara, Constructii si sectiunea dedicata Serviciilor, Comertului, Exportatorilor si Turismului. Totodata, au fost premiate primele 10 firme producatoare cu cele mai mari venituri realizate din exportul produselor proprii, din toate domeniile de activitate, exceptie facand cele de Comert si Exportatori.

Printre castigatorii editiei din acest an s-au numarat: Ispat Sidex, Apa Nova, Continental Automotive, Petrom, Lafarge Romcim, Philip Morris Romania etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.