Leul greu a castigat cateva unitati pe piata valutara interbancara ieri, dar nu a fost atat de puternic pe cat s-au asteptat analistii economici. Moneda nationala a castigat in sedinta de ieri numai 64 de unitati, fiind cotata, potrivit cursului de schimb oficial comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), la 3,598 lei.

La inceputul saptamanii trecute, inainte de a intra in circulatie noua moneda, leul s-a apreciat fata de moneda europeana cu 45 de unitati. Totodata, in sedinta de tranzactionare de pe piata valutara interbancara, cotatia euro a fost mai mica decat cea comunicata de BNR, sub pragul de 3,6 lei.

Inchiderea sedintei de tranzactionare peste acest nivel a fost pusa de dealeri pe seama unei interventii a bancii centrale. Ieri insa, BNR nu i-a mai pus bete in roate leului, dealerii afirmand ca nu au observat miscari ce ar putea fi puse pe seama bancii centrale. Volumele tranzactionate ieri au fost insa mai mici, dealerii bancilor apreciind ca acest fapt s-a datorat necesitatii unei perioade de acomodare cu noua valuta.

Dolarul castiga teren in fata euro

In acelasi timp, dolarul s-a apreciat, ieri, atingand cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni fata de euro, deoarece datele privind productia din Statele Unite au determinat investitorii sa aprecieze ca Rezerva Federala va continua ritmul de majorare a ratei dobanzii de referinta, potrivit Mediafax. Majorarea constanta a ratei dobanzii de referinta de pe piata americana a dus, in acest an, la aprecierea cu 12% a dolarului fata de euro.

O alta cauza a acestei evolutii a fost si situatia economica a Europei, care a nu a indemnat investitorii sa aiba prea multa incredere in moneda europeana.

Euro va pierde teren in continuare

"Diferenta dintre euro si dolar va continua sa se adanceasca. Contractele futures de pe piata americana, aferente lunii decembrie, arata ca rata dobanzii va fi de circa patru procente pana la sfarsitul anului", a afirmat unul dintre analistii Calyon, Mitul Kotecha.

Banca Centrala Europeana (BCE si Banca Angliei vor decide evolutia ratei de referinta in cursul acestei saptamani. Analistii estimeaza ca situatia din zona euro va ramane neschimbata, in timp ce in Marea Britanie rata dobanzii s-ar putea reduce abia din luna august. "Este mult mai probabil ca Banca Angliei sa reduca rata dobanzii.

Insa de indata ce institutia britanica va efectua aceasta actiune, vor exista speculatii privind o miscare similara si din partea BCE, ceea ce va duce la deprecierea monedei europene", a afirmat Mitsuo Imaizumi, analist al Daiwa Securities SMBC.

Cotatie minima pe 14 luni pentru euro

Moneda europeana a atins ieri nivelul minim din ultimele 14 luni - 1,19 dolari, in urma unor declaratii facute de fata de Christian Noyer, unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor al BCE.

Oficialul BCE a afirmat ca statele membre UE pot parasi zona euro in cazul in care doresc acest lucru, insa trebuie sa aiba in vedere riscurile ce deriva din aceasta actiune.

"Este posibil ca un stat sa paraseasca zona eruo, intrucat tarile sunt suverane. Asemenea actiune ridica insa intrebari referitoare la posibilitatea statelor de a ramane in Uniunea Europeana.

De asemenea, o astfel de optiune presupune si asumarea unor riscuri", a afirmat Noyer.

Nu in ultimul rand, dealerii bancilor comerciale autohtone afirma ca teoretic deprecierea monedei europene fata de cea americana va ajuta leul sa se aprecieze fata de euro.

Denominarea provoaca haos printre angajatori

Daca nimeni nu a fost surprins ca pietarii nu sunt pregatiti sa utilizeze in paralel ambii lei, mult mai suprinzator este faptul ca aparitia noii monede i-a derutat chiar si pe functionarii institutiilor statului.

De exemplu, Inspectoratul teritorial de Munca (ITM) al Municipiului Bucuresti a publicat pe pagina de Internet un anunt privind denominarea monedei nationale. In loc sa clarifice si sa simplifice denominarea, anuntul arata ca nici macar inspectorii nu stiu sa aplice legea. Astfel, anuntul precizeaza ca odata cu denominarea angajatorii sunt obligati sa intocmeasca, incepand cu data de 1 iulie 2005, decizii colective de schimbare a salariilor in lei noi, sub forma de tabel pentru fiecare salariat in parte. Potrivit documentului intocmit de Inspectorat deciziile colective trebuie depuse pana la data de 31 august 2005. Potrivit legii denominarii monedei nationale taierea zerourilor este un proces automat care nu necesita birocratie excesiva: "denominarea se realizeaza (…) fara a fi necesara o declaratie in acest sens din partea persoanelor autorizate".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.