Piata de capital pare sa fi iesit, in ultima saptamana, din zodia nefasta a stagnarii, dand semne de relansare. Valoarea totala tranzactionata a urcat cu peste 6% fata de saptamana precedenta, pana la nivelul de 590 miliarde de lei, media zilnica a valorii transferurilor situandu-se in jurul nivelului de 118 miliarde de lei/sedinta. Toti indicii pietei au inregistrat o apreciere a valorilor, SIF-urile crescand mai mult decat media pietei. Astfel, indicele BET-FI s-a apreciat cu 2,02%, indicele BET-Compozit a urcat cu 1,72%, iar indicele BET - cu 1,54%. Indicele ROTX, listat la bursa din Viena, a inregistrat o crestere cu 1,70%.

Scaderile au fost mai moderate, 25 de emitenti fiind in scadere, in raport cu cei 20 de emitenti care s-au apreciat. Actiunile Kandia Excelent (EXC) au cunoscut cea mai mare apreciere, cu 13,79%. Acestea au fost urmate de actiunile Siretul Pascani (SRT), cu 13,41%, si de cele ale Electrocontact Botosani (ECT), cu o crestere cu 10,76%. Cele mai afectate au fost actiunile Comelf Bistrita (CMF), care s-au depreciat cu 86,37%, urmate de cele ale Bermas Suceava (BRM) (-15%) si de cele ale Altur (ALT) (-14,07%).

Semne bune din piata deal si din sectorul obligatiunilor

In saptamana analizata, valoarea totala a tranzactiilor cu obligatiuni s-a cifrat la 66,1 miliarde de lei, insemnand peste 11% din valoarea totala a schimburilor de la Bursa. Cele mai cautate obligatiuni au fost cele ale Raiffeisen Bank, care au detinut 85% din total. In piata deal, au fost efectuate tranzactii cu titlurile Petrom, Banca Transilvania, Alro Slatina, Compa Sibiu, Banca Comerciala Carpatica, Rompetrol Rafinare Constanta si Impact. Valoarea acestora, 28,5 miliarde de lei, reprezinta aproximativ 13% din valoarea totala a schimburilor cu actiuni. Numai cu titlurile Petrom au fost facute tranzactii cu circa sapte milioane de actiuni. Relansarea achizitiilor de pachete pe piata deal si in sectorul obligatiunilor reprezinta primul indiciu al revenirii cumparatorilor semnificativi la Bursa.

Petrom - cel mai lichid emitent

Compania Petrom a inregistrat o crestere saptamanala de 8,72%, ultima sedinta bursiera inchizand la 3.900 lei/actiune, dupa ce valoarea maxima atinsa a fost de 4.200 lei/actiune. Valoarea totala a schimburilor cu actiunile Petrom au totalizat 112,45 miliarde de lei, reprezentand 21,45% din totalul tranzactiilor cu actiuni. Pe locul secund ca lichiditate s-a situat Banca Transilvania, cu o pondere din totalul tranzactiilor de peste 20,3%. Societatile de Investitii Financiare au incheiat saptamana in crestere, cea mai mare apreciere inregistrand-o titlurile SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia (+ 4%). Dintre SIF-uri, cel mai lichid a ramas SIF 5 Oltenia, cu aproximativ 10% din totalul tranzactiilor. Ultima sedinta bursiera a inregistrat insa cel mai redus nivel al lichiditatii din acest an, valoarea totala a tranzactiilor coborand la 78,4 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.