Bugetele de stat, de pensii, de somaj si de sanatate au colectat cu 16% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut * Executarile silite au adus peste 21.000 de miliarde de lei la stat

Bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii), bugetul asigurarilor sociale de somaj si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate au colectat, in primele cinci luni din acest an, venituri de peste 307.000 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 16% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), peste 7% din totalul veniturilor, respectiv mai mult de 21.000 de miliarde de lei, provin din executari silite ale datornicilor la stat. Situatia pe bugete arata ca cea mai semnificativa crestere a incasarilor comparativ cu anul precedent, de peste 23%, a fost consemnata de bugetul asigurarilor de sanatate. La sfarsitul lunii mai, sumele colectate la Sanatate s-au ridicat la 33.325 de miliarde de lei, in timp ce, anul trecut, acestea totalizau putin peste 27.000 de miliarde de lei. O crestere semnificativa de venituri, de peste 18%, s-a inregistrat si la bugetul asigurarilor pentru somaj, care a colectat fonduri de 8640 de miliarde de lei.

Veniturile la bugetul de pensii au crescut cu 15,8%, de la 56.700 de miliarde de lei in primele cinci luni ale lui 2004, la 65.700 miliarde de lei la sfarsitul lunii mai 2005. Cat priveste bugetul de stat (care colecteaza impozitele pe profit si venit, care au scazut la 16% la inceputul acestui an), acesta a inregistrat, in perioada ianuarie - mai 2005, venituri de peste 199.000 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta o majorare cu 15% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Bugetul de pensii, sub estimari

Incasarile bugetare au depasit si estimarile initiale ale autoritatilor cu o singura exceptie: bugetul de pensii care a colectat cu 4% sub ceea ce si-au propus oficialii.

Executarile silite au adus la buget, in primele cinci luni din 2005, 21.818 miliarde de lei. Din aceasta suma, cea mai mare parte, peste 15.000 de miliarde de lei, a fost achitata de datornici dupa ce au primit somatii de la Fisc. Potrivit ANAF, veniturile incasate de stat in urma executarilor silite au fost mai mari cu 35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Principalele masuri de executare silita initiate de institutie in acest an constau in comunicarea de somatii datornicilor pentru plata unor restante de aproape 56.000 de miliarde de lei si popriri asupra conturilor bancare in valoare de aproximativ 61.000 de miliarde de lei.

Situatia cheltuielilor bugetare nu a fost, insa, anuntata de ministerul de resort. Singurele date disponibile sunt cele pe primul trimestru si, potrivit acestora, bugetul a inregistrat un excedent de peste 3700 de miliarde de lei, suma care reprezinta 0,13% din PIB.

Incepand cu 2005, profitul firmelor si veniturile persoanelor fizice sunt impozitate cu o cota unica de 16%, noul guvern renuntand la impozitarea progresiva. De la 1 iunie s-a majorat, insa, impozitul pe dobanzile la depozitele bancare, de la 1% la 10% si a fost introdusa o taxa de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea caselor sau terenurilor detinute mai putin de trei ani. Ministerul Finantelor nu a reusit, insa, sa convinga Parlamentul sa accepte impozitarea cu 10% in acest an a profiturilor obtinute pe piata de capital, acest impozit ramanand la 1%. Ramane de vazut cum va fi compensata pierderea de venituri determinate de aceasta situatie, avand in vedere ca deficitul bugetar trebuie redus in acest an la 0,7% din PIB.

Fiscul solicita falimentul datornicilor

Pe de alta parte, potrivit ANAF, Fiscul a solicitat instantei, in perioada 1 ianuarie - 31 mai, deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si falimentului pentru 913 contribuabili mici si mijlocii si pentru trei mari datornici, ale caror datorii depasesc 13.800 de miliarde de lei. Intreprinderile mici si mijlocii au restante de 4.400 de miliarde de lei, iar cei trei mari datornici, respectiv Carom Onesti, Fartec Brasov si Vascovin Vaslui, au datorii de peste 9400 de miliarde de lei.

Din aceasta suma, numai in contul Carom exista obligatii neachitate care se apropie de 8700 de miliarde de lei. In perioada 1 martie 2004 - 31 mai 2005, organele fiscale teritoriale au inaintat instantelor cereri de faliment pentru 4477 societati comerciale mici si mijlocii, pentru recuperarea unor creante in valoare totala de peste 15.600 de miliarde de lei.

De asemenea, au fost depuse cereri pentru 60 de companii mari contribuabili, dintre cei monitorizati de Fondul Monetar International, insumand obligatii restante in suma totala de 27.760 miliarde de lei. Printre marii datornici pentru care statul solicita falimentul se mai afla Rafo Onesti, cu restante de peste 8000 de miliarde de lei si Nitramonia Fagaras - 541 de miliarde de lei.

Cat priveste datornicii mici si mijlocii, pe judete cele mai semnificative datorii au acumulat firmele din Ilfov - 1.654 miliarde de lei, Brasov - 1.582,9 miliarde de lei si Gorj - 1.419,8 miliarde de lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.