Principalul obstacol care sta in calea dezvoltarii micilor intreprinderi, accesul la finantare, poate fi surmontat prin accesul la microcreditele oferite de institutiile de microcreditare. Acestea preiau sumele oferite de fondurile internationale de investitii si le investesc in afaceri profitabile.

Prezent la Conferinta regionala a microfinantatorilor, care se desfasoara la Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca daca pana acum Guvernul s-a straduit sa atraga marii investitori, acum atrage atentia asupra investitiilor care se pot face in micile afaceri, care asigura atat crearea de locuri de munca, cat si reducerea saraciei. "La ora actuala peste 110.000 de persoane cauta sa investeasca sume care nu depasesc 25.000 de dolari. Aceste cifre ma fac sa fiu foarte optimist in legatura cu dezvoltarea liberei initiative in Romania, pentru ca ele demonstreaza o atitudine sanatoasa a romanilor care doresc sa-si asume riscuri intr-un mediu de afaceri sanatos si bine conturat", considera premierul.

Piata de microfinantare din Romania s-a ridicat in 2004 la 58 de milioane de dolari, de care au beneficiat peste 15.000 de intreprinderi. Valoarea medie a unui credit de microfinantare se ridica la 3.900 de dolari, suma care, considera premierul, este multumitoare avand in vedere salariul mediu pe economie. Tariceanu a reamintit preocuparea Guvernului pentru asigurarea unui mediu de afaceri predictibil si care sa favorizeze initiativa privata si dezvoltarea IMM-urilor.

Sectorul privat, calul care trage la caruta

Thomas Delare, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, vede IMM-urile drept calul cel puternic care trage caruta. Oficialul american considera ca desi cota unica a imbunatatit climatul de afaceri, in special companiile mici si mijlocii se confrunta in continuare cu discriminari: "Codul Muncii a fost creat pentru marile companii si nu pentru micii intreprinzatori, care trebuie sa completeze foarte multe acte, si controalele excesive", afirma oficialul.

In Romania activeaza peste 15 institutii de microfinantare, iar proiectul de lege privind microfinantarea, promovata de acestea si de Agentia Nationala pentru IMM-uri, a trecut de Senat si se afla la acest moment la Camera Deputatilor, unde a primit avizul a doua comisii economice. Legea va reglementa statutul institutiilor de microfinantare, care atrag bani de la fondurile internationale de investitii si acorda credite si consultanta IMM-urilor. Spre deosebire de banci, aceste institutii nu primesc depozite de la populatie. Valoarea microcreditelor se situeaza, de regula, intre 5 si 25.000 de dolari, iar dobanda este de 8,8 la suta pe an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.