Privatizarea societatilor de distributie Distrigaz Nord si Distrigaz Sud este periclitata de anularea abonamentului la gaze, masura anuntata recent de premierul Calin Popescu Tariceanu. Constrans de nemultumirile consumatorilor casnici si de anuntarea protestelor in masa , primul-ministru a decis luarea acestei masuri, fara sa ia in considerare aranjamentele din procesul de privatizare a celor doua societati, cu Ruhrgas (Germania) si Gaz de France (Franta), in care abonamentul avea rol de clauza contractuala.

Cu cateva zile in urma, premierul Tariceanu se declara nemultumit de autoritatile clujene pe motiv ca au dat cu piciorul la o investitie de 120 milioane de euro. Acum, el insusi risca sa dea cu piciorul la o investitie de cinci ori mai mare decat cea de la Cluj, in cazul in care investitorii straini vor renunta la cele doua societati de distributie.

Desi reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) intentionau sa finalizeze vineri (n. red. - 27 mai) privatizarea societatilor de distributie Distrigaz Nord si Distrgaz Sud cu companile Ruhrgas (Germania) si Gaz de France (Franta), termenul a fost amanat pana la clarificarea problemelor legate de abonament. Insa, in noile conditii, prin anularea abonamentului - declaratie facuta in urma cu doua zile de premierul Calin Popescu Tariceanu - privatizarea s-ar putea amana cu cel putin doua-trei luni sau, in cel mai rau caz, ar putea sa nu mai aiba loc.

Motivul pentru care investitorii s-ar putea lepada de societatile romanesti consta in rata de recuperare a investitiilor. Chiar si ministrul economiei, Codrut Seres, a mentionat la inceputul acestei saptamani ca privatizarea Distrigaz Nord si Sud va fi compromisa prin renuntarea la abonament. Daca pana acum autoritatile "au scaldat-o" explicand ca abonamentul a fost introdus prin negocierea cu Uniunea Europeana sau ca s-a schimbat metodologia de calcul, Seres a pus punctul pe "i" explicand ca "cei doi investitori isi recupereaza banii investiti conform unor calcule precise, care includ si veniturile obtinute din abonament". Ministrul economiei a mai adaugat ca aceasta este o clauza cuprinsa in contractele de privatizare semnate in octombrie 2004.

Privatizarea, incotro?

Fara sa se consulte cu reprezentantii Oficiului de Privatizare din cadrul MEC, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa o scurta intrevedere cu seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a anuntat anularea abonamentului de la 1 iunie. Mai mult, premierul Tariceanu stia inainte de a face acest anunt de propunerea facuta de ministrul economiei catre ANRGN, care prevedea mentinerea abonamentului, dar la un nivel mai mic la consumatorii cu consum sub 2.400 mc/an, impartit in trei trepte.

Cu toate ca veniturile obtinute de distribuitori, prin abonamentul propus de Seres, erau putin mai mici, finalizarea privatizarii nu era amenintata. In conditiile date, ramane de vazut ce se va intampla cu privatizarea Distrigaz Nord si Sud, tinand cont ca surse din cadrul negocierilor de privatizare ne-au precizat ca lucrurile au luat o intorsatura nedorita si neanticipata de nici una dintre parti.

Mai mult, daca Ruhrgas si Gaz de France si-au aratat interesul de a investi circa 615 milioane de euro in cele doua privatizari, sursele citate nu stiu daca, in scenariul optimist - privatizarea sa fie incheiata -, "sumele reiterate raman valabile", nemaivorbind de scenariul pesimist care prinde contur din ce in ce mai mult. Dar, potrivit surselor, urmeaza noi discutii cu cei doi investitori in baza conditiilor date in prezent.

Oricum, gazele se vor scumpi

Pana la aflarea adevarului legat de anularea abonamentului, un lucru este clar. In lunile aprilie si mai, consumatorii sunt nevoiti sa plateasca valoarea abonamentului. Insa, potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui ANRGN, Stefan Cosmeanu, valoarea medie a facturii anuale va fi aceeasi. Astazi, reprezentantii ANRGN vor prezenta noile tarife care vor intra in vigoare de la 1 iunie, data de la care consumatorii nu vor mai fi nevoiti sa achite lunar un abonament pentru gazele naturale. Noua formula de calcul este, intr-o anumita masura, similara celei de dinainte de 1 aprilie, doar ca in vechiul sistem de tarifare erau doar trei categorii de consumatori si pretul final al gazelor era acelasi la toate societatile de distributie. Potrivit sefului ANRGN, citat de Mediafax, cele sase categorii de consumatori, pe baza carora au fost calculate abonamentele intrate in vigoare de la 1 aprilie, vor ramane valabile.

In consecinta, de la 1 iunie, vor exista sase tipuri de preturi la gaze, corespunzatoare fiecarei categorii, diferite de la o firma de distributie la alta. Ministrul Seres este de parere ca s-a ajuns la toata valva din ultima perioada cu privire la anularea abonamentului din cauza necomunicarii indeajuns cu populatia. "Costurile care in momentul de fata sunt extrase in abonament erau platite si anterior. Numai ca nimeni nu a stat sa explice oamenilor ca, de exemplu, din 100 de lei cat plateau pe gaz, 80 de lei reprezenta pretul gazului in sine si 20 de lei era ceea ce astazi este abonamentul la gaze", a declarat ministrul economiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.