Un inalt oficial de la Bruxelles a atras ieri atentia Romaniei ca trebuie sa accelereze ritmul de absorbtie a fondurilor comunitare alocate prin fondul SAPARD. Seful Unitatii SAPARD de la Directia Generala de Agricultura din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles, Kaj Mortensen, a declarat ieri, la Bucuresti, ca "s-a ajuns intr-o etapa critica". Cu alte cuvinte, a ramas putin timp si mai sint multi bani de cheltuit. Mortensen a pus accentul pe aducerea la standardele europene a unitatilor de procesare din industria alimentara, care in mare parte nu corespund cerintelor impuse de Uniunea Europeana. "Aceste unitati trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a putea functiona si dupa aderare. De la 1 ianuarie, cei care nu vor face fata vor avea probleme. Este un mesaj dur, dar trebuie transmis", a afirmat Mortensen.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca daca fondurile europene pentru infrastructura au fost cheltuite integral, lucrurile nu stau tocmai bine la masurile destinate diversificarii activitatilor din zona rurala (cultivarea ciupercilor, infiintarea de ferme pentru cresterea melcilor, apicultura, ateliere de impletituri etc.) si in dezvoltarea exploatatiilor agricole. Pentru aceste masuri s-au cheltuit pina acum doar 18a din fondurile alocate.

"Anul 2006 este anul de virf in cheltuirea fondurilor SAPARD. Trebuie contractate circa 600 milioane de euro. Una dintre masurile care ar putea beneficia de redistribuire de fonduri de la masurile pentru care nu sint solicitari este cea care priveste dezvoltarea rurala", a mentionat ministrul agriculturii. Flutur a mai spus ca a solicitat oficialilor de la Bruxelles acceptul de a utiliza fondurile pe care UE urmeaza sa le aloce pentru managementul apelor (aproximativ 20 milioane de euro) pentru refacerea digurilor de pe Dunare.

Ministrul a declarat ca inundatiile au afectat derularea a aproape 22 de proiecte, din care 14 de infrastructura. In luna iunie, Comisia Europeana ar urma sa aprobe patru noi masuri prin care se vor putea obtine fonduri nerambursabile: realizarea controlului de calitate a alimentelor, constituirea grupurilor de producatori, programe de agromediu si silvicultura.