Prioritatea numarul unu a Romaniei ramane Nabucco si nu se poate vorbi despre o tradare a proiectului european, in ciuda recentelor declaratii despre posibila intrare a tarii noastre in proiectul rus South Stream, a declarat Stefan Tinca, seful directiei de analiza si planificare politica din MAE.
"Nabucco este un element important pentru securitatea energetica a Romaniei si acest proiect ramane prioritar pentru Romania", a spus vineri Stefan Tica, care a participat la seminarul "NATO si Politica Europeana de Securitate si Aparare (PESA) dupa summitul NATO de la Bucuresti.", organizat de Centrul de Prevenire a Conflictelor si Early Warning (CPCEW).

Si Iulian Chifu, directorul CPCEW, considera ca pentru moment Nabucco este prioritar. "Nu as paria pe South Stream. Toate discutiile din ultima vreme sunt doar tactici ale Rusiei de a pune presiune pe alte tari si de a castiga un avantaj de negociere", a punctat Iulian Chifu. De asemenea, analistul a explicat ca toate discutiile recente nu pot fi considerate decat un prim mic pas in restabilirea contactului direct cu Rusia. "Discutiile nu sunt insa decizii", a subliniat expertul.

Constatin Degeratu, consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale, a atras atentia ca in ceeea ce priveste securitatea energetica, UE si NATO sunt incompatibile. "Sa nu uitam ca UE este dependenta de petrolul si gazul Rusiei, o tara care nu are cele mai amiabile sentimente pentru NATO sau SUA", a subliniat consilierul prezidential.

"Dependenta energetica creeaza dificultati in luarea deciziilor politice si militare", a punctat Constantin Degeratu.

De asemenea, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al apararii, este de parere ca NATO nu are capacitatea de a gestiona problema securitatii energetice. "NATO nu isi poate asuma rezolvarea acestei probleme si nu este pregatit sau indicat sa o faca in momentul in care UE este dependenta de energia furnizata de Rusia", a declarat Ioan Mircea Pascu.

Dupa intrevederea de saptamana trecuta dintre presedintele Gazprom si reprezentantii companiilor Transgaz si Romgaz, au aparut o serie de zvonuri ca Romania ar negocia cu Rusia intrarea in South Stream. Potrivit mai mulor analisti internationali insa, aceasta tactica ar fi numai un bluf al Rusiei, incercand sa puna presiune pe Serbia si Bulgaria - tari care deja au acceptat sa intre in South Stream - pentru a accepta conditiile Moscovei.

Joi, ministrul roman al finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania sprijina South Stream si ca, daca va fi invitata, va participa la proiectul sprijinit de Rusia. "Romania sustine ca orice proiect menit sa asigure securitatea energetica a Europei este binevenit. Romania, daca va fi invitata, va participa in orice formula care va intari securitatea sa energetica", a spus Vosganian.

Intr-un interviu pentru NewsIn, presedintele Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, a sfatuit insa Bucurestiul sa reziste tentatiei de intra in South Stream, intrucat proiectul i-ar spori dependenta de gazul rus, iar Romania va trebui sa plateasca oricat ii va cere Gazprom.

Dintre cele cinci participante la proiectul Nabucco, Romania este singura tara care nu a intrat si in South Stream sau in alte proiecte cu Gazprom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.