A fost modificata legislatia falimentului, in sensul permiterii compensarii bilaterale a obligatiilor intre debitori si creditori. "Aceasta masura adoptata de catre Executiv va reduce costurile de capital pentru bancile locale si va ieftini creditul, cu efecte pozitive asupra investitiilor din industrie, in special a celor care creeaza valoare adaugata si locuri de munca", a declarat ministrul pentru Coordonarea Mediului de Afaceri, George Copos.

Potrivit prevederilor viitorului normativ, orice contract de compensare bilaterala (netting) incheiat de debitor prin care se prevede compensarea unor contracte avand ca obiect operatiuni cu instrumente financiare derivate este valabil, poate fi executat si/sau este opozabil debitorului sau oricarui garant al acestuia, conform conditiilor rezultand din intelegerea partilor. De asemenea, contractul nu va putea fi suspendat, anulat ori limitat in orice alt mod printr-un act al organelor care aplica procedura reorganizarii judiciare si falimentului.

Singura obligatie care poate fi datorata, respectiv pretinsa a fi executata in contul averii debitorului, in baza unui contract de compensare bilaterala, este aceea de a executa, respectiv de a pretinde sa fie executata obligatia neta rezultata din compensarea astfel realizata. Aceasta operatiune poate consta in plata unei sume nete si/sau executarea unei obligatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.