Dupa doi ani in care intreaga lume IT s-a intrebat ce va face Microsoft cu tehnologia cumparata de la Bucuresti, de la grupul GECAD, la sfarsitul saptamanii a venit in fine raspunsul.

Astfel, Microsoft a anuntat vineri ca a finalizat prima versiune a unei aplicatii complete de securitate informatica, Windows OneCare, la care au lucrat si specialistii romani. E un pas important pentru gigantul american, care nu punctase inca serios in industria securitatii IT, extrem de importanta in conditiile in care multe voci spun ca urmatorul atac terorist de proportii ar putea avea loc (si) pe Internet.

Este vorba de prima solutie produsa de Microsoft care are ca scop protejarea calculatoarelor contra amenintarilor informatice, de la virusi si pana la atacurile piratilor Internetului. In urma tranzactiei cu GECAD din iunie 2003, estimata la acea vreme de unii analisti la o valoare intre 10 si 20 de milioane de dolari (intre 8,4 si 16,8 milioane de euro), Microsoft a preluat atat tehnologia antivirus produsa de companie, cat si o echipa de specialisti romani, care au plecat la Redmond, sediul central al companiei lui Bill Gates.

Cifrele privind valoarea tranzactiei au ramas confidentiale, la fel ca si numarul specialistilor romani care au plecat la Microsoft. Cert este insa ca producatorul american l-a ofertat chiar si pe Radu Georgescu, fondatorul si actionarul companiei GECAD, care a preferat insa sa ramana in Romania si sa isi continue afacerile cu software, renuntand prin contract la optiunea de a dezvolta o noua aplicatie antivirus.

Echipa GECAD care a plecat atunci in SUA pentru a lucra la tehnologia antivirus a format prima divizie a companiei americane care s-a specializat in aplicatii antivirus. In prezent in laboratoarele de la Redmond lucreaza mai bine de 300 de specialisti romani, in diverse domenii de activitate.

Romanii mai au un antivirus cunoscut pe pietele occidentale, care a fost premiat pentru originalitatea solutiei de catre Comisia Europeana, respectiv aplicatia BitDefender a Softwin. Compania lui Florin Talpes a pus de asemenea piciorul in SUA, iar BitDefender se numara printre favoritele europenilor, in special in Franta si Germania si si-a facut debutul in Asia, in Coreea de Sud. Are peste 40 de milioane de utilizatori in toata lumea.

Desi anuntul facut vineri dupa-amiaza de Microsoft privind lansarea Windows OneCare nu face referire directa la tranzactia cu GECAD, utilizarea tehnologiei romanesti a fost confirmata de un purtator de cuvant al Microsoft, citat de presa americana.

Seful diviziei de securitate a companiei americane, Mike Nash, confirmase anterior faptul ca produsul antivirus va fi realizat pe baza tehnologiei GECAD si cu ajutorul specialistilor adusi din Romania.
Tehnologia Windows OneCare va include protectie contra virusilor, impotriva celorlalte amenintari informatice (anti-spyware si firewall), va avea capacitati de protejare a datelor (backup & restore) si va permite verificarea periodica a integritatii computerelor pentru utilizatorii Windows, sistem de operare care ruleaza pe mai bine de 95% din PC-urile lumii.

Deocamdata, aplicatia va fi testata de angajatii Microsoft, iar in cursul acestui an ea va fi disponibila in versiunea de testare (beta). "Aplicatia este realizata astfel incat sa se actualizeze continuu pentru a asigura cea mai buna protectie posibila", a declarat Ryan Hamlin, director general al grupului pentru securitatea tehnologiei din cadrul Microsoft.
Oficialii Microsoft Romania si omul de afaceri Radu Georgescu, fondatorul si actionarul GECAD, nu au comentat recentul anunt al Microsoft. Din cauza diferentelor de fus orar, responsabilii Microsoft din Statele Unite nu au raspuns ieri solicitarilor ZF.

Pachetul de securitate IT OneCare va fi vandut separat de sistemul de operare. Cu alte cuvinte, Microsoft evita eventualele complicatii din partea autoritatilor care reglementeaza piata si ataca direct principalii producatori de astfel de aplicatii: Symantec, McAfee sau Trend Micro. Windows OneCare include de asemenea tehnologii de securitate informatica produse de compania Giant Company Software si Sybari Software, pe care Microsoft le-a cumparat in 2004 si 2005.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.