Senatul american a aprobat un plan de salvare a sistemului financiar american de 700 miliarde dolari, valoare de peste patru ori mai mare decat produsul intern brut (PIB) de anul trecut al Romaniei.

Valurile de panica generate de criza creditelor care s-au revarsat joi au amenintat industria si locurile de munca din intreaga lume si au creat presiuni asupra Congresului Statelor Unite sa adopte un plan de 700 miliarde dolari de salvare a sectorului financiar, relateaza NewsIn.

Cat inseamna, insa, 700 miliarde dolari si ce se poate cumpara cu acesti bani?

Comparativ cu datoria Statelor Unite, pentru care Trezoreria americana a cerut o majorare la 11.315 miliarde dolari, ca sa finanteze planul, nu pare mult, arata Reuters, care enumera cateva echivalari ale sumei de 700 miliarde dolari.

  • - Statele Unite au cheltuit mai mult de 800 miliarde dolari pe razboaiele din Irak si Afganistan incepand din 2001.
  • - Doar 12 persoane cu o avere egala cu cea a lui Bill Gates ar fi de ajuns ca sa sustina planul de salvare. Fondatorul companiei Microsoft se afla in fruntea listei Forbes a celor mai bogati oameni din Statele Unite, cu o avere personala estimata la 57 miliarde dolari.
  • - Impreuna, cei mai bogati 400 de americani au o avere neta de 1.570 miliarde dolari, de doua ori mai mult decat valoarea planului de salvare a sistemului financiar.
  • - 700 miliarde dolari este o suma aproape egala cu produsul intern brut (PIB) al Olandei, de cinci ori mai mare decat PIB-ul Pakistanului si de patru ori cat cel al Romaniei, de 404,7 miliarde lei (166 miliarde dolari) in 2007.
  • - Valoarea este cu doar 100 miliarde dolari mai mica decat cea a PIB-ului cumulat al tuturor tarilor africane.
  • - Este cu doar 78 miliarde dolari mai mare decat bugetul american pentru aparare din 2007.
  • - Cu 700 miliarde dolari ar putea fi cumparate 130 dintre ultimele modele mari de avioane, care costa fiecare 5,3 miliarde dolari.

Planul ar putea fi finantat cu capitalizarea de piata a celor mai mari doua companii petroliere din lume, Exxon Mobil Corp si PetroChina, evaluate la 403 miliarde dolari, respectiv 325 miliarde dolari la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi. In aceste conditii, ar ramane chiar si un rest de 28 miliarde dolari, mai arata Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.