Plata salariilor prin alte forme decat cartea de munca - precum drepturi de autor, microintreprinderi sau PFA - reduce veniturile statului cu aproape 600 milioane euro in acest an, valoare calculata la salariul mediu brut din ultima estimare pentru acest an a Comisiei de Prognoza, de 1.700 lei.

Astfel, pentru un angajat cu un venit lunar brut de 1.700 de lei pe cartea de munca, angajatorul plateste la stat aproape 470 de lei, adica de doua ori si jumatate fata de cazul in care ar alege, spre exemplu, sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor.

Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa-si plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata.

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprind venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie.

Analistii economici sustin ca plata "la plic", cea mai raspandita modalitate de plata a angajatilor, este foarte greu de cuantificat la capitolul pierderi la bugetul asigurarilor sociale, insa atrag atentia ca exista alte trei forme de salarizare a caror valoare insumata a contributiilor la buget ar atinge anual aproape 600 de milioane euro.

Peste 37.000 de romani sunt platiti cu drepturi de autor, la care angajatorii economisesc anual peste 34 milioane euro

Pentru anul 2007, 37.061 persoane fizice au depus declaratii privind venitul realizat din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). In aceste cazuri, cele mai multe firme aleg sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor caz.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.