"Deficitul bugetar nu mai poate fi mentinut sub pragul de 3% din PIB in acest an daca salariile profesorilor vor creste de la 1 octombrie cu 50%, iar presiunea pusa pe inflatie anul viitor va fi foarte mare. Efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009 cand tinta de inflatie stabilita de BNR va fi depasita", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai bancii centrale.

Banca centrala tinteste o inflatie de 3,8%, plus sau minus un punct procentul, pentru sfarsitul acestui an, dar anticipeaza o inflatie de 6,6%, in vreme ce pentru finalul lui 2009 tinteste o inflatie de 3,5%, cu intervalul aferent de +/- 1 pp.

Analistii economici considera ca, odata cu depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB, Romania risca sa fie sanctionata de Comisia Europeana si sa piarda, astfel, miliarde de euro din fondurile comunitare.

"Deficitul bugetar va depasi fara discutii 3% din PIB, iar acest lucru va avea ca efect scaderea ratingurilor de tara ale Romaniei, diminuarea investitiilor straine, scaderea proportiei de atragere a fondurilor UE si nu in ultimul rand accelerarea inflatiei", a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar, pentru NewsIn.

Acesta sustine ca majorarile salariale ale bugetarilor din aceasta toamna ar putea costa bugetul Romaniei 10 miliarde euro.