Odata cu maturizarea pietei imobiliare, moment in care se face trecerea de la speculativ la profesionalism, piata creditelor se pregateste de o ajustare de fond prin introducerea noilor norme BNR.
Imprumuturile maxime care vor putea fi contractate de clientii bancilor se vor micsora din luna octombrie cand bancile vor trebui sa respecte noile conditii. In calcularea sumei maxime care poate fi acordata prin credit bancile vor tine cont de deprecierea leului in cazul creditelor in valuta, de cresterile de dobanzi din ultimele 18 luni si de nivelul maxim al comisioanelor si al celorlalte costuri ale creditului, asa cum sunt prevazute in contract. Graficul de rambursare a ratelor sau contractul incheiat cu banca vor arata cat de mare ar putea ajunge costul creditului.

Unul dintre cele mai importante plusuri aduse de noile norme de creditare va fi interzicerea folosirii dobanzii promotionale pentru alt scop decat de marketing, ceea ce va conduce la evitarea supraindatorarii celor care se imprumuta. Majorarile de venituri pentru contractarea unor credite mai mari sunt si ele reglementate prin noile norme BNR, aceasta impunand ca nivelul luat in considerare sa fie cu cel mult 20% peste cel inregistrat in anul precedent. Exceptiile sunt permise numai in cazul persoanelor care au avansat in functie sau si-au schimbat locul de munca.

Bogdan Furnica, Managing Director afirma: “Romanii vor avea nevoie din ce in ce mai mult de sfatul calificat al unui broker de credite. Devine din ce in ce mai greu sa se contracteze un imprumut direct de la banca intrucat dinamica schimbarii produselor in acest moment precum si dificultatea in a “cunoaste” toate ofertele de pe piata ii fac pe clienti sa ne “ceara sfatul” din ce in ce mai mult. Aceste schimbari vor face insa ca si multi brokeri sa dispara de pe piata intrucat clientii devin din ce in ce mai pretentiosi si nu mai poti sa promovezi conceptul de <iti facem dosarul si il ducem la banca pentru tine>”.

In lumina noilor norme impuse de BNR, referitor la pozitia CreditUP pe piata in urmatoarele luni, Bogdan Furnica ne-a precizat ca “in acest moment CreditUP este in discutii cu cativa investitori financiari, mai multe nu putem divulga. Sigur daca gasim vreun concurent interesant si dispus pentru o alianta suntem deschisi oricarei discutii.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.