Politologii sustin ca pe glob democratia se afla in recesiune. Declinul libertatii si al drepturilor individiual are o contributie la caderea democratiei. Astazi, 15 septembrie, (nu) in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Democratiei. Prin intervievarea a sase manageri si consultanti de top, Wall-Street analizeaza astazi masura in care multinationalele si firmele cu capital romanesc sunt o democratie completa.

Cea mai simpla definire a democratiei o descrie ca o forma de organizare si de conducere politica a societatii care proclama principiul exercitarii puterii de catre popor. In analiza democratiei, cele mai importante criterii analizate sunt cel al majoritatii, criteriul guvernarii de catre popor cei al cetatenilor, adica elementul in cel mai inalt grad distinctiv pentru o democratie.

Pe fondul unei recesiuni democratice si economice pe plan mondial, sunt multinationalele o democratie completa? Dar companiile locale, mai exact, sunt angajatii elementul in cel mai inalt grad distinctiv pentru o companie?

“Companiile nu sunt democratii. Pur si simplu. Nici cele multinationale nici altele. Democratia e un model foarte limitat de conducere. In conducerea societatii nu am gasit unul mai bun. In conducerea organizatiilor am gasit. Filozofic vorbind, problema democratiilor e ca ele nu pot fi mai bune decat constituenta lor”, explica Adrian Stanciu, Managing Partner al Human Synergisics Romania, cu o experienta manageriala de peste 15 ani.

Adrian Stanciu, cofondatorul firmei de consultanta si training Ascendis, crede ca inteligenta, talentul, curajul nu sunt apanajul majoritatii, ci al minoritatii, motivul pentru care democratia este cel mai bun sistem de conducere sociala, fiind acela ca nu am gasit unul mai bun. Istoric vorbind, Stanciu considera ca cele mai bune rezultate le-au produs dictaturile luminate, nu democratiile. “Din pacate, dictaturile sunt rareori luminate, iar in timp dictatorii tind sa o ia razna. De aici nevoia de democratie. Chiar si in contexte democratice au realizat lucruri mari liderii care au reusit sa-si atraga simpatia maselor fara sa cada in populism”, afirma cofondatorul Ascendis.

Ce cred si ceilalti manageri de top din Romania chestionati de Wall-Street aflati aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.