Multi dintre cei care s-au bucurat initial de dobanzile mai mici ale creditelor "exotice" au descoperit ca bancile se revanseaza la casele de schimb valutar.

Daca exista solutia cumpararii francilor elvetieni de la alta banca sau casa de schimb nebancara, cei care s-au indatorat in forinti sau... yeni nu au prea multe alternative.

Data stelara 9 septembrie 2009, jurnalul capitanului Picard, debitor in CHF:
"Curs de schimb BNR: 2,24 lei/franc elvetian. In galaxia Bancpost, romulanii vand francii elvetieni cu 2,3250 lei. Daca mai manevreaza mult cursul, ma teleportez la biroul de credit intergalactic". Lasand gluma la o parte, multe banci urca artificial costul creditelor afisand cursuri neprietenesti la casele de schimb. La ce bun sa te bucuri ca ai prins o dobanda anuala efectiva (DAE) mai redusa decat in cazul imprumuturilor in lei sau euro, cand dai repede inapoi diferenta prin cursul de schimb? In cazul de mai sus, Bancpost percepea o prima de peste 3,5% fata de cursul oficial, mizand poate pe faptul ca la sume mici, nu toti debitorii se mai deranjeaza sa caute un curs mai bun la ghiseele altor banci. Un credit de nevoi personale din oferta bancii ajunge la o DAE de 20% daca adaugam si costurile conversiei leu-franc elvetian "in house", ceea ce nu mai aduce a imprumut ieftin nici din avion.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.