Exista semne ale unei posibile spirale inflationiste in Europa si restrictionarea cresterilor salariale este vitala, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat marti de Le Figaro, informeaza NewsIn.
Almunia a anuntat, miercuri, ca Uniunea Europeana va revizui in crestere estimarile inflationiste si in scadere estimarile de crestere economica, odata cu publicarea celor mai recente previziuni economice, insa a exclus posibilitatea unei recesiuni.

"Am observat o scadere semnificativa a indicatorilor de incredere, ceea ce este de inteles. Tensiunile din pietele financiare persista si criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat se extinde asupra altor sectoare din economia reala"
, a adaugat acesta.

"Insa nu trebuie sa punem ideea de recesiune in centrul discutiei, ci din contra, ar trebui sa incercam sa redobandim increderea jucatorilor economici", a adaugat Almunia.

"Nu avem de-a face cu o spirala inflationista, insa am observat semnalele", a declarat Almunia pentru Le Figaro, adaugand ca au existat cresteri "nedorite" ale costurilor muncii la sfarsitul lui 2007 si inceputul lui 2008.

"Trebuie sa evitam pierderea controlului asupra cresterii salariilor",
a explicat acesta.

Subliniind accentuarea presiunilor din Europa, sindicatul german IGMetall a recomandat luni o crestere salariala de 7-8% pentru 3,6 milioane de ingineri.

Almunia a spus ca inflatia poate duce la recesiune si ca Franta este singura tara din Uniunea Europeana ce pune la indoiala nivelul dobanzii de referinta impus de BCE, de 4,25%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.