Taxa de poluare ar putea fi eliminata si restituita integral, reactualizata cu indicele inflatiei, au decis miercuri comisiile reunite de administratie si buget-finante, o data cu discutarea ordonantei 50 pe 2008, decizia urmand sa intre in vigoare de anul viitor, relateaza NewsIn.
Ordonanta 50 pe 2008 care instituia taxa de poluare pentru autovehicule a fost modificata substantial astazi de comisiile reunite de administratie si buget-finante, sesizate pe fond, senatorii stabilind eliminarea noii taxe, cat si a vechii taxe de prima inmatriculare.Senatorii au decis astfel eliminarea taxelor de prima inmatriculare si de poluare, dar si restituirea lor integral, reactualizate cu indicele inflatiei, urmare a unui amendament initiat de conservatorul Marius Marinescu. Ordonanta aflata pe masa a fost amendata de 15 ori, in principal cu voturile PD-L, PRM si PC, in vreme ce PSD s-a abtinut, iar PNL a votat impotriva sau s-a abtinut. Restituirile ar urma sa intre in vigoare la trei luni de la adoptarea ordonantei modificate in Parlament, Senatul fiind insa prima Camera sesizata.

Liberalul Aron Popa, presedintele Comisiei de buget-finante, a declarat dupa votul senatorilor ca "ordonanta a fost spulberata, desi vine ca un raspuns la cerintele europene privind instituirea unei taxe de poluare". El i-a criticat pe senatorii "din diverse grupuri politice" ca au incercat sa se pozitioneze alaturi de platitorii acestor taxe, din motive electorale. "Din punctul nostru de vedere, taxa este legala, este una de mediu, nu fiscala si discriminatorie. Cred ca toate amendamentele aprobate de comisii dau posibilitatea ca in continuare sa intre in tara toate vechiturile din vestul Europei, sa avem un grad de poluare foarte mare", a spus Aron Popa. De asemenea, el a criticat adoptarea unui amendament privind blocarea tuturor finantarilor pentru obiectivele in domeniul protectiei mediului, programe ce sunt accesate aproape 200 de primarii. "Suma pe care ar trebui sa o restituie Guvernul se cifreaza la 1300 de miliarde, o suma foarte mare si nu sunt deloc de acord cu restituirea sumei indexate", a mai declarat Aron Popa.

La randul sau, democrat-liberalul Dan Carlan, presedintele Comisiei de administratie, a explicat ca cele 15 amendamente adoptate la ordonanta de urgenta 50 prevad eliminarea completa a taxei de popluare introduse de la 1 iulie 2008, dar si taxa instituita pe baza vechiului Cod fiscal si restituirea lor integrala. "La fundamentarea bugetului de stat pe 2009, Guvernul va trebui sa tina cont ca dispare o sursa de venit de la fondul de mediu, in conditiile in care avem deja lansate programele de finantare a autoritatilor locale", a declarat presedintele Comisiei de administratie. Dan Carlan a admis ca sensul initial al ordonantei a fost modificat.

Presedintele Administratiei de Mediu, Mihai Toti, nu a comentat decizia senatorilor, dar a constatat ca a incetat o sursa de finantare care "afecteaza programele care au demarat pe baza ordonantei 50", posibil si "Programul rabla".

Ordonanta 50, modificata in comisiile de administratie si de buget-finante, urmeaza sa intre luni pe ordinea de zi a plenului.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.