Aproape o bancnota pe locuitor si 0,3% din monede au ramas inca la romani din banii vechi, scosi din circulatie dupa denominarea leului din iulie 2005, numerarul nepreschimbat inca de populatie insumand in prezent aproximativ 1% din vechea emisiune, potrivit datelor BNR

Din bancnotele ramase inca la oameni - aproximativ 0,9 bancnote pe locuitor - cele mai multe sunt de valoare nominala mica, respectiv 76% sunt de 10.000 de lei vechi, iar 14% sunt de 50.000 de lei vechi, mai informeaza reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

De asemenea, din totalul monedelor ramase in buzunarele romanilor, trei sferturi sunt de 1 leu vechi si de 100 de lei vechi, fara putere de cumparare.

Desi Legea Denominarii Monedei Nationale, numarul 348/2004, prevedea initial schimbarea banilor vechi in decurs de trei ani de la incetarea puterii lor circulatorii, respectiv pana pe 31 decembrie 2009, BNR a decis ulterior sa permita populatiei sa schimbe leii vechi pe termen nelimitat.

In prezent, numerarul iesit din circulatie poate fi schimbat fie la una din sucursalele BNR care desfasoara operatiuni cu numerar (Cluj, Iasi, Timis si Bucuresti), fie in unitatile BRD-Societe Generale, fara ca persoanei in cauza sa i se perceapa taxe sau comisioane.

Mandatul BRD-SocGen pentru preschimbarea banilor vechi a fost prelungit si pentru 2008, iar Consiliul de Administratie al BNR va decide, spre finalul acestui an, daca mai este nevoie de o noua prelungire, si pentru 2009, in conditiile in care sumele preschimbate de la inceputul lui 2008 s-au diminuat semnificativ, au precizat oficialii BNR.

Astfel, daca la sfarsitul lui 2007 erau deja schimbati 98,8% din leii vechi, in acest an s-a mai inlocuit cu echivalentul in bani noi 0,2% din total. La sfarsitul lui 2006 erau schimbati aproximativ 98% din banii vechi.

In cazul in care mandatul BRD nu va fi prelungit, vechile insemne monetare vor putea fi preschimbate, incepand din 3 ianuarie 2009, numai la sucursalele BNR, prin prezentare la ghiseu sau prin expediere pe cale postala.

"Putem considera ca actiunea de retragere din circulatie a vechilor insemne monetare s-a incheiat. In prezent, mai primim doar cereri sporadice, cele mai multe de la persoane in varsta sau care traiesc in localitati izolate", au explicat reprezentantii bancii centrale.

Pe 1 iulie 2005 moneda nationala a fost denominata astfel incat 1 leu nou sa echivaleze cu 10.000 de lei vechi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.