Majoritatea personalului IT este dispusa sa fure informatii sensibile despre companie, inclusiv parolele directorilor si detalii despre clienti, in cazul unei eventuale disponibilizari, conform unui nou sondaj facut de Cyber-Ark, citat de site-ul de specialitate itworld.com.
Potrivit studiului Cyber-Ark, 88% din administratorii IT au declarat ca ar fura secretele corporative, in cazul in care acestea ar deveni brusc redundante. Informatiile vizate includ parole ale CEO-ului, baze de date cu clientii companiei, planuri de dezvoltare si de cercetare, rapoarte financiare, planurile companiei precum si lista de parole privilegiate.

De asemenea, studiul a relevat faptul ca, din cei 88%, o treime ar folosi lista de parole privilegiate pentru a obtine acces la documente valoroase, cum ar fi rapoarte financiare, conturi, salarii si alte informatii secrete, arata NewsIn.

Udi Mokady, co-fondator si sef executiv la Cyber-Ark, a declarat ca majoritatea directorilor de companii nu stiu despre zonele administrative sau privilegiate la care are acces personalul IT.

"Aceste identitati electronice privilegiate, care se afla pe sute de servere si aplicatii, sunt verificate si schimbate foarte rar, deoarece personalul IT considera ca este o pierdere de timp. Cand oamenii respectivi parasesc organizatia, de multe ori ei pot inca sa acceseze reteaua folosind aceste parole, cu scopul de a obtine cele mai sensibile informatii ", a adaugat Mokady.

Conform aceluiasi studiu, administratorii IT inca pastreaza obiceiuri de securitate foarte nocive, o treime dintre cei intervievati inca salveaza parole pe hartie (post-it) iar 35% au declarat ca trimit informatii confidentiale extrem de sensibile prin e-mail sau curieri.

Sondajul de asemenea, a constatat ca o treime din personalul IT a recunoscut ca verifica cu ajutorul retelei, informatii confidentiale, cum ar fi salariul celorlalti angajati si detalii personale din mesajele de posta electronica.

Mokady a avertizat companiile sa-si faca un de obicei din a gestiona schimbarea parolelor la un interval regulat. "Puteti instala sistemele de securitate cele mai bune din lume, daca angajatii nu respecta informatiile care le sunt incredintate, atunci cu siguranta veti fi expusi oricaror amenintari".

Potrivit studiului, doar un sfert din companii au recunoscut ca sufera de sabotaj intern sau cazuri de frauda de securitate IT. O treime dintre companii cred ca spionajul industrial si scurgerile de date si este in crestere, datele placand din companiile lor si ajungand la concurenti sau criminali, de obicei, prin intermediul unor dispozitive mobile, cum ar fi memoriile USB, iPods, Blackberry, laptop-uri sau chiar prin e-mail.

Cyber-Ark Software a fost infiintata in 1999 si este o companie americana ce ofera produse si servicii in domeniul securizarii datelor si informatiilor confidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.