Regulamentul 12/2004 referitor la serviciile de investitii financiare, elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prevede ca persoanele juridice care intentioneaza sa se autorizeze ca trader trebuie sa detina un capital initial de minimum 50.000 de euro, fata de 20.000 de euro in prezent, si sa aiba ca obiect exclusiv de activitate tranzactionarea, in nume si pe cont propriu, a instrumentelor financiare derivate.

Noul regulament al Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare(CNVM), care va intra in vigoare de la data de 1 iulie 2005, prevede ca societatile de brokeraj autorizate, care depun documentele in vederea reorganizarii in calitate de trader, au obligatia sa detina, pana la 31 decembrie a.c., echivalentul in lei a minimum 20.000 de euro, calculat la cursul de referinta comunicat de BNR la data depunerii cererii. Pana la data de 31 decembrie 2006, aceste entitati trebuie sa-si majoreze capitalul pana la un nivel egal cu echivalentul in lei a minimum 50.000 de euro.

Exceptie fac societatile comerciale care au ca obiect principal de activitate producerea, consumul si/sau comercializarea marfurilor aflate in legatura economica cu activul suport al instrumentelor financiare derivate, care pot fi autorizate in calitate de trader, exclusiv pentru tranzactionarea in cont propriu a instrumentelor financiare derivate, avand ca suport respectivele marfuri.

Capitalul social al traderilor - persoane juridice, care efectueaza exclusiv in nume si pe cont propriu tranzactii cu instrumente financiare derivate, de natura contractelor futures si cu optiuni - va fi calculat la cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din ziua varsarii. Regulamentul 12/2004 prevede ca actionarii/asociatii, precum si conducerea administrativa si executiva a traderului trebuie sa nu fie actionari semnificativi si sa nu detina nici o functie. De asemenea, acestia pot fi angajati ai unui intermediar autorizat de CNVM, de BNR sau ai unui alt trader. Traderul va transmite la CNVM raportari semestriale si anuale.

Societatile de consultanta, capital minim de 20.000 de euro

Noul regulament al CNVM mai prevede ca persoanele juridice autorizate in consultanta de investitii trebuie sa detina un capital social, reprezentand echivalentul in lei a 20.000 de euro, calculat la cursul de referinta comunicat de BNR la data depunerii cererii de autorizare. Consultantii autorizati la data intrarii in vigoare a regulamentului au obligatia sa-si majoreze capitalul. Astfel, la 31 decembrie 2005, capitalul social trebuie sa ajunga la echivalentul a minimum 10.000 de euro. Nivelul de 20.000 de euro urmeaza sa fie atins pana la 31 decembrie 2007. Mentionam ca, potrivit Legii 297/2004, consultantii de investitii, persoane fizice sau juridice, presteaza cu titlu profesional servicii de consultanta de investitii, cu privire la tranzactiile cu instrumente financiare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.