Deși încă e toamnă în calendar, producătorii și cumpărătorii sunt deja cu gândul la Crăciun. Chiar dacă prețurile sunt mai mari decât anul trecut, clienți sunt destui. Producătorii locali muncesc la foc automat pentru a onora toate comenzile pentru sărbători. Iată de la cât pornește prețul unui coș de cumpărături.

Cât costă un coș de Cumpărături de la producătorii locali

Producătorii de mezeluri din Hunedoara spun că perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai aglomerată și solicitantă, drept pentru care se pregătesc din timp. Cu bani puşi deoparte special pentru masa de Crăciun, oamenii verifică deja prin magazine bunătăţile speciale pentru sărbătoare.

Cei mai mulţi dintre ei preferă producătorii locali, pe care îi cunosc deja şi de la care au mai cumpărat, având încredere în produsele lor. Mezelurile sunt în jur de 30 de lei /kg, iar gama este diversă. Pentru un coş de Crăciun de la producătorii locali preţul pleacă de la 150 de lei.

„Preţurile la carne, la maţe s-au dus foarte foarte sus, eu am încercat pe cât am putut să îmi păstrez preţurile, să mă duc cu aceleaşi preţuri”, a transmis Bianca Țurcanu, producător tradițional, pentru Observator.

Carnea de porc, de două ori mai scumpă decât anul trecut

Asistăm la o creștere explozivă a prețurilor și se preconizează că nu mulți se vor bucura anul acesta de mese îmbelșugate ca odinioară, cel puțin în ceea ce privește carnea de porc. Lovitura va fi puternică, dat fiind că românii sunt mari iubitori de acest tip de carne. Acum, pe un kilogram de mușchi de porc plătim 30 de lei, însă în preajma sărbătorilor vom plăti dublu, adică 60 de lei.

Se întâmplă acest lucru din cauza scumpirilor la energia electrică, furajelor, dar și a pestei porcine africane. Fermierii iau atitudine și spun că este cazul ca autoritățile să ia măsuri drastice în această situație.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. România mai produce astăzi 15% din carnea de porc.

Citeste si:
5 lucruri de care să ții cont când cauți să achiziționezi un cos de...
5 lucruri de care să ții cont...

Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare.

Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul resurselor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat un fermier pentru Antena 3.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.