Oricât de mult am încerca să evităm neprevăzutul, mereu se pot întâmpla situații care să ne schimbe planurile și, mai ales, să ne impacteze financiar. De aceea, este important să fim pregătiți din acest punct de vedere, pentru a putea trece fără prea mult efort peste situațiile neplanificate.

Dacă și tu îți dorești să descoperi metode care să te ajute în acest context, ai ajuns unde trebuie. Descoperă în cele ce urmează 3 metode care te pot ajuta să faci față cheltuielilor neprevăzute.


  1. Construiește un fond de urgență


Un fond de urgență reprezintă un anumit buget de rezervă pe care îl poți acumula într-o anumită perioadă de timp pentru a te asigura că poți să faci față anumitor cheltuieli neplanificate, fără a-ți afecta bugetul din luna respectivă.

De exemplu, în cazul în care se defectează mașina și reparația costă destul de mult, dacă ai un astfel de fond de urgență, poți să folosești banii pentru reparație, fără a fi nevoie să-ți reduci nivelul de trai din luna respectivă.

Pentru a construi un fond de urgență, tot ceea ce trebuie să faci este să analizezi bugetul tău lunar și să stabilești ce sumă ești dispus să economisești pentru a-ți construi un buget de rezervă. Specialiștii recomandă ca bugetul de rezervă să fie egal cu cel puțin 3 salarii lunare, însă, în funcție de stilul tău de viață, acesta poate să fie mai mare sau mai mic.

Odată ce-ți analizezi bugetul și stabilești care sunt veniturile și cheltuielile tale, ai posibilitatea de a economisi, timp de câteva luni, o anumită sumă de bani pentru constituirea fondului tău de urgență.

Cu toate acestea, dacă se întâmplă un eveniment neprevăzut și ai nevoie de o sumă mai mare de bani decât cea economisită, ai posibilitatea de a apela la un imprumut nebancar pe care îl poți obține rapid, cu ajutorul datelor tale personale.


  1. Asigură-te că ai polițele de asigurare potrivite


O altă modalitate de a face față cheltuielilor neprevăzute sunt asigurările. Modul de funcționare al acestora este simplu: în schimbul unei anumite sume de bani lunare pe care alegi să o plătești pentru polița de asigurare, compania asiguratoare îți oferă sprijin financiar în cazul evenimentelor neprevăzute pentru care ești asigurat.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

De exemplu, o asigurare de viață te-ar putea ajuta cu eventuale cheltuieli pentru tratamente, în timp ce o asigurare facultativă pentru locuință te-ar putea ajuta cu protecție financiară împotriva unor daune privind locuința ta sau bunurile pe care le deții.


  1. Fii proactiv


Să fii proactiv nu înseamnă numai construirea unui fond de urgență pentru situații neprevăzute, ci și încercarea de a previziona anumite evenimente care au o probabilitate ridicată de a se întâmpla în viitor.

De exemplu, să fii proactiv înseamnă să mergi cu mașina în service pentru verificarea de rutină, astfel încât să te asiguri că totul funcționează în parametri normali, chiar dacă mașina nu pare să fie defectă. În acest mod, eviți uzarea excesivă a componentelor mașinii tale care te-ar putea costa mult mai mult să le înlocuiești.

Citeste si:
Etichetă specială pe produsele 100% românești. Cine va suporta...
Etichetă specială pe...

Controalele regulate la medic sunt de asemenea un exemplu potrivit de soluție proactivă pe care o poți implementa, deoarece este mai bine să previi, decât să tratezi, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere financiar.

Construirea unui fond de urgență, polițele de asigurare și alte acțiuni proactive pot fi metode eficiente care, odată aplicate, te pot ajuta să treci cu bine din punct de vedere financiar peste evenimentele neprevăzute. Profită de informațiile din acest articol și pune în aplicare soluțiile care consideri că se potrivesc cel mai bine cu stilul tău de viață și nevoile pe care le ai.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.