Social 19 Mai 2023 10:40 de Alexandra Chivu
Câțiva parlamentari PNL au propus, într-un proiect de lege, ca producătorii și procesatorii români să își poată eticheta produsele alimentare cu logo-ul „De Origine România - DOR”. Noua etichetă va fi ușor de recunoscut de consumatori și va garanta faptul că alimentul respectiv este realizat pe teritoriul țării noastre şi fabricat din materii prime de origine românească. Iată cine va suporta cheltuielile de etichetare.

Produsele 100% românești vor avea etichetă specială cu logo-ul „De Origine România - DOR”

Propunerea legislativă pusă recent în dezbatere la Senat - iniţiată de patru parlamentari liberali și susținută de alți 80 de senatori și deputați din aceeași formațiune politică - vizează instituirea Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România - DOR” pentru „susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti”.

Conform inițiatorilor proiectului, este îngrijorător faptul că, odată cu închiderea unor facilități de producție naționale de către proprietarii externi, pe lângă sectorul de carne de porc, autonomia alimentară națională s-a pierdut și în alte sectoare strategice, cum sunt panificația și produsele lactate, iar fermierii au fost lăsați fără posibilitatea de a-și valorifica produsele.

În plus, modelul european de acordare a subvențiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diferite constrângeri europene „este sabotat”, în sensul că suportul financiar destinat obținerii de produse finite la prețuri competitive a fost „exportat” prin comerțul extern cu materii prime”. Astfel, se creează în continuare premisa închiderii facilităților de producție naționale, susțin inițiatorii proiectului.

Pe de altă parte, consumatorii români care vor să consume alimente făcute din materii prime autohtone sunt puşi în dificultate la raft, fiindcă, în lipsa unor reglementări clare, producătorii români nu pot include în etichetele produselor lor informaţiile privind originea românească a materiilor prime folosite în procesul de fabricaţie.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Drept urmare, susțin autorii proiectului, introducerea schemei de certificare voluntară „De Origine România - DOR” ar veni în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, deopotrivă, și ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul țării noastre şi fabricat din materii prime românești. Această schemă va fi voluntară şi se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

Cine va suporta cheltuielile etichetării

Ministerul Agriculturii va asigura fondurile necesare, tocmai pentru a nu obliga producătorii la alte cheltuieli. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului în toamna lui 2023, apoi va ajunge în Camera Deputaților.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

„Suntem într-o competiţie pe o piaţă unică europeană, în care producătorul local trebuie să încerce să fie încurajat să eticheteze pentru că materiile prime provenite din România, cumva fac ca şi consumatorul să prefere produsele autohtone. Din păcate, România nu are nicio schemă de certificare voluntară pe produse de calitate”, a declarat Emil Dumitru, inițiator proiect.

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2023 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.