Gestionarea unei gospodării poate fi costisitoare, iar cheltuielile legate de menaj şi întreţinere pot ajunge să reprezinte un procent important din veniturile tale. Cu toate acestea, cu o anumită planificare strategică și câteva schimbări în abordarea pe care o ai vizavi de acest subiect, vei putea reduce semnificativ sumele alocate în acest sens, păstrându-ţi în același timp o casă curată și organizată.

Iată câteva sfaturi practice și strategii pentru a economisi mai mulţi bani fără a compromite curățenia și confortul casei tale.

Fă reparaţiile la momentul potrivit

Atunci când te confrunţi cu o defecţiune, este bine să te ocupi de ea cât de repede se poate. Indiferent că vorbim despre o ţeavă din baie sau de sistemul de închidere al unei ferestre, este recomandat să nu improvizezi soluţii temporare, ci să găseşti un expert care să se ocupe de problema ta. În acest fel, nu laşi lucrurile să se agraveze şi nu eşti în pericol de a crea alte daune pe care nu le-ai anticipat. De asemenea, ia în considerare ca, pe lângă o asigurare PAD, care este oricum obligatorie, să îţi faci şi o altă poliţă pentru locuinţă. Poate fi utilă dacă te confrunţi cu probleme mai serioase, cum ar fi un tavan avariat sau defectarea sistemului electric.

De asemenea, efectuarea sarcinilor de bază de întreținere a locuinței, cum ar fi repararea robinetelor care curg, desfundarea scurgerilor obturare și reglarea problemele electrice minore, te poate ajuta să economiseşti banii pe care altfel i-ai da pe servicii profesionale. Există numeroase tutoriale și resurse online pentru a te ghida, astfel încât să poţi face chiar tu mici reparaţii.

Pune în aplicare principiile eficienței energetice

Practicile eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi etanșarea ferestrelor şi uşilor, îmbunătățirea izolației și utilizarea aparatelor electrocasnice economice, pot reduce facturile la utilități. Prin diminuarea costurilor cu energia, la finalul lunii vei avea mai mulți bani pentru a-i aloca altor cheltuieli esențiale.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Stabileşte un program de curăţenie

O casă curată este o casă bine întreţinută. Stabilirea unui program de curățenie te va ajuta să-ţi menţii locuința ordonată, fără a fi nevoie să apelezi la servicii de specialitate. Rutinele de curățare zilnică și săptămânală, cum ar fi aspirarea, ștergerea prafului și igienizarea suprafețelor, pot preveni acumularea de murdărie și praf, şi astfel nu vei avea nevoie de servicii profesionale costisitoare de curățare.

Testează produsele de curățare DIY

O modalitate eficientă de a reduce cheltuielile de menaj este crearea propriilor produse de curățare. Ingredientele de bază precum oțetul, bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie pot fi folosite pentru a crea o varietate de soluții de curățenie. Aceste alternative nu sunt doar rentabile, ci și ecologice, reducând expunerea la substanțe chimice nocive. De asemenea, sunt ideale dacă ai animale de companie.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Învaţă să renunţi la obiectele de care nu mai ai nevoie

O casă aglomerată poate transforma curățenia într-un proces care îţi ia mai mult timp decât e cazul și mai puțin eficient. Este important ca, din când în când, măcar o dată pe an, să faci inventarul lucrurilor pe care le ţii stocate în casă şi pe care le foloseşti mult prea rar. Cele care nu îţi mai folosesc sau nu îţi mai plac pot fi donate centrelor de economie circulară şi pot ajuta alţi oameni în situaţii mai puţin fericite să îşi aranjeze casa. În plus, având mai puţine obiecte, casa ta va părea mai bine organizată și mai plăcută din punct de vedere estetic.

Apelează la serviciile de curățenie cu moderație

Serviciile de curăţenie pot fi foarte eficiente, dar şi costisitoare. Dacă încerci să-ţi ţii cheltuielile sub control, apelează cu moderaţie doar la servicii speciale, cum ar fi curăţatul saltelor, canapelelor sau covoarelor. Vei simţi diferenţa, şi dacă ai grijă să le menţii în cea mai bună formă, va fi un serviciu la care vei apela doar o dată pe an, de exemplu, deci nu îţi va afecta semnificativ bugetul.

Citeste si:
Etichetă specială pe produsele 100% românești. Cine va suporta...
Etichetă specială pe...

Aşadar, reducerea cheltuielilor pentru menaj nu înseamnă sacrificarea unui mediu de viață curat și confortabil. Prin implementarea acestor strategii practice, poţi să ai o locuinţă ordonată, dar şi ceva bani în plus în portofel.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.