Fie că vrem să facem o schimbare în carieră, fie doar ne căutăm un loc de muncă, un interviu de angajare este, pentru cei mai mulți dintre noi, un eveniment ce ne stârnește emoții, indiferent cât de bine pregătiți și motivați am fi. Mai mult decât atât, din pregătirea pentru această întâlnire în scop profesional nu trebuie să lipsească nici ținuta adecvată, care să ne completeze imaginea din ochii potențialului viitor șef.

Pregătirea pentru un interviu este destul de complexă, atunci când ne dorim ca totul să meargă perfect pentru a obține jobul respectiv. Interesul este major pentru ambele părți, deoarece angajatorul vrea să găsească omul potrivit, care să se încadreze perfect în echipă, iar intervievatul consideră că acesta este jobul care îi îndeplinește majoritatea sau chiar toate criteriile. Astfel, emoțiile și dorința de reușită există de ambele părți, iar tot ce rămâne de făcut este să se transmită corect mesajul dorit.

Dacă urmează să te prezinți în viitorul apropiat la un interviu de angajare, iată câteva aspecte de care să ții cont:

  1. Ținuta vestimentară transmite un mesaj

Haina nu îl face pe om, dar, în multe situații, transmite un mesaj către interlocutori. Gândește-te din timp care sunt hainele pe care vrei să le porți, alege accesoriile cu grijă și nu uita că mâinile sunt cartea de vizită a femeilor, astfel încât o manichiură clasică sau cu oja semipermanenta este mai mult decât necesară.

Deoarece este o întâlnire în scop profesional, asigură-te că hainele tale nu prezintă cute inestetice, că nasturii stau perfect închiși și că bijuteriile nu sunt de mari dimensiuni. Este una din situațiile în care less is more, deoarece îți dorești ca atenția interlocutorului să fie asupra a ceea ce spui, iar imaginea ta doar completează mesajul transmis.

  1. Documentează-te online despre companie și cultura ei organizațională

Dacă nu ai făcut-o înainte de a aplica CV-ul, acum este momentul potrivit. Așa cum ei își doresc să știe cât mai multe despre tine, la fel și tu trebuie să cunoști despre compania din a cărei echipă vrei să faci parte. Pe lângă bilele albe pe care le vei primi de la interlocutorul tău, datorită faptului că te-ai documentat în prealabil despre companie, acest lucru te va ajuta să îți faci o idee asupra unor aspecte extrem de importante: ce fel de persoane caută să angajeze, cât de des postează anunțuri de angajare, care este cultura sa organizațională.

Citeste si:
5 motive pentru a angaja un wedding planner
5 motive pentru a angaja un...
  1. Stabilește-ți câteva întrebări pe care să le adresezi la final

Deși pare un clișeu, la finalul fiecărui interviu, interlocutorul tău va dori să știe dacă ai vreo întrebare. Intenția acestei replici este de a vedea cât interes acorzi companiei pentru care dorești să lucrezi și care sunt aspectele cu adevărat importante pentru tine. Nu doar pentru a face o impresie bună, ci și pentru a-ți contura o imagine cât mai aproape de realitate, este bine să obții informații despre ce aptitudini trebuie să aibă persoana care va ocupa poziția disponibilă. O altă curiozitate sănătoasă este să întrebi despre cultura organizațională a companiei, deoarece aceasta este ca o carte de vizită și îți poate descrie mediul în care vei lucra.

Deși nu a fost menționată mai sus, punctualitatea este un aspect obligatoriu, de care fiecare dintre noi, în orice postură s-ar afla, trebuie să țină cont. Sosirea la un interviu cu 15 minute mai devreme de ora stabilită denotă seriozitate și implicare din partea ta, lucruri pe care orice companie și le dorește de la oamenii săi.

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Iulie 2022 - 05 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.