Prieteniile au un impact major asupra sănătății și asupra bunăstării noastre, dar nu întotdeauna sunt ușor de construit și întreținut. Pentru a pune bazele unei relații corecte și sănătoase, este esențial să înțelegi importanța ei și să cauți mereu metode prin care să o dezvolți și să creezi o fundație solidă.

O prietenie se bazează pe încredere și pe o comunicare deschisă, fără vreo teamă privind o posibilă judecată. Trebuie să vorbești cu cei apropiați ție, să-i asculți, să le oferi sprijinul tău și să depui zilnic eforturi pentru a menține relația creată.

Nu doar că mereu vei avea un umăr pe care să plângi sau pe cineva cu care să ciocnești un pahar de șampanie de ziua ta, ci vei avea la îndemână un „medicament” extrem de eficace. Potrivit specialiștilor, prieteniile pot prelungi durata de viață și contribuie la menținerea unui nivel redus de stres. Cum?

Mai puțină singurătate și izolare socială

Singurătatea poate afecta bunăstarea mintală și fizică și, conform celor mai recente studii, tot mai mulți oameni experimentează acest sentiment. Cu toate acestea, există o mare diferență între amici și prieteni buni. Amicii și cunoștințele te vor ajuta să eviți izolarea, dar persoanele foarte apropiate vor fi cele care vor contribui la prevenirea singurătății. Calitatea relației contează enorm, iar legăturile ocazionale sau superficiale nu oferă susținerea emoțională necesară. Dacă te numeri printre cei care au amici de cafea sau parteneri de exerciții, dar nu ai pe cineva în care să ai încredere, probabil vei simți o oarecare singurătate. În acest caz, un sprijin real poate fi lecturarea unor carti psihologice. Acestea te vor ajuta să accepți acest fenomen, vor contribui la maturizarea ta și îți vor oferi oportunitatea de a-ți analiza viața și acțiunile.

Prieteniile reduc stresul

Fiecare dintre noi se confruntă cu un anumit nivel de stres și, chiar dacă uneori îl resimțim la o capacitate mică, pe parcurs acesta se acumulează și poate ajunge să ne copleșească. Pe lângă stările de anxietate, depresie sau iritabilitate, stresul te poate afecta și în alte moduri, cum ar fi o imunitate scăzută sau o creștere a tensiunii arteriale. Vestea bună vine tot din partea prieteniilor închegate, care te vor ajuta să faci față stresului mult mai eficient. Astfel, dacă în jurul tău ai oameni cărora le pasă și care vor să îți fie aproape, atunci spune-le trăirile și îngrijorările tale și poate împreună veți găsi soluțiile perfecte.

Mai mult succes în atingerea obiectivelor tale

Prieteniile adevărate sunt și cele care te ajută să-ți menții anumite decizii, precum demararea unui business, renunțarea la un anumit viciu sau implementarea unor obiceiuri sănătoase. Poate decizia unei persoane dragi de a începe o nouă facultate te va inspira și te vei înscrie și tu la noi cursuri care să te ajute să te dezvolți din punct de vedere profesional. Sau poate unul dintre ei te va sprijini în demersul tău de a face mai mult sport sau te va încuraja să renunți la fumat, făcând aceleași lucruri alături de tine. Indiferent care sunt obiectivele tale, un prieten bun te va încuraja, iar tu vei avea mai multă încredere în tine. Astfel, nivelul stresului scade, iar moralul tău este în siguranță, iar acest sentiment contribuie la menținerea unei bune sănătăți.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Sprijin real în momente grele

Viața nu este întotdeauna ușoară și uneori ne confruntăm cu momente dificile și extrem de stresante. Capitole precum divorț, decesul unei persoane dragi, șomaj sau alte probleme de ordin familial îți afectează bunăstarea emoțională și au un impact negativ asupra sănătății tale mintale. Din fericire, studiile realizate în ultimii ani sugerează că prieteniile puternice te pot ajuta să gestionezi mai bine genul acesta de provocări pe care viața ți le pune în față. Relațiile strânse și sincere au capacitatea de a te face mai rezistent, reușind să treci mai ușor peste aceste experiențe dureroase.

Prietenii buni sunt importanți în fiecare etapă a vieții și, chiar dacă apar anumite schimbări pe parcursul anilor, relațiile puternice se vor întări de la an la an, pentru că respectul, încrederea și sprijinul vor rămâne la fel.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2021 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.